ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Σταθμός Ν.Φιλαδέλφειας ΕΜΥ 1955-2010 και 2011-2014(αποκλισεις).

Είναι γεγονός ότι πολλοί σταθμοί άλλαξαν τύπο τα τελευταία χρόνια στην ΕΜΥ και απο κλασικοί κλωβοί Stevenson μετατράπηκαν σε Αυτόματους Μ.Σ. Αυτό έγινε για να μειωθεί το προσωπικό και να υπάρχει και πολύ πιο γρήγορη μετάδοση των μετεωρολογικων δεδομενων. Σε μερικά αεροδρόμια αλλά και σε άλλες περιοχές οι κλασικοί κλωβοί δούλεψαν πλάι πλάι με τους νέους αυτόματους ώστε να γίνει γνωστή η απόκλιση που έχουν σε διάφορες παραμέτρους. Στην συνεχεία οι κλασικοί κλωβοί έπαψαν να δουλεύουν και οι αυτόματοι αφού καλιμπραριστηκαν (finetuning) ξεκίνησαν την λειτουργία τους. Τέτοιοι σταθμοί είναι το Τατόι για παράδειγμα που οι μετρήσεις του γίνονται απο τον αυτόματο σταθμό αποκλειστικά και οι τιμές του είναι πολύ ακριβείς και σωστές. Η ίδια η ΕΜΥ έβγαλε μεγάλες αποκλίσεις στη θερμοκρασία μεταξύ του Αυτομάτου Μ.Σ και του κλασικου κλωβού σε τεστ που διενέργησαν επίσημα και προφανώς αυτοί οι 13 σταθμοί έχουν καλιμπραριστει και μετράνε σωστά. Η έρευνα είναι διαθέσιμη απο επιστημονικο ιστοτοπο στον κάθε ενδιαφερομενο με κάποιο τίμημα.

Η αλλαγή των σταθμών σε μερικές περιοχές έγινε το 2011 , δηλαδή εως το 2010 δούλευαν οι κλασικοί κλωβοι και από το 2011 ξεκίνησε η λειτουργία των αυτοματων. Το ερώτημα που ήρθε αμέσως στο νου μου είναι αν σε κάποια περιοχή από αυτες που υπάρχουν ΑΜΣ (Αυτόματοι μετεωρολογικοι σταθμοί) υπήρχε σε λειτουργιά ιδιωτικός Μ.Σ με μηχανικό αερισμό. Έτσι θα μπορούσαμε να δούμε τις αποκλίσεις που έχει ο ιδιωτικός προς 2011 εποχή με τον κλασικό κλωβό της ΕΜΥ και στη συνεχεία με τον Αυτόματο σταθμό στην ίδια θέση. Ειναι φυσικό κάτι τέτοιο ήταν πιθανόν να συμβαίνει στην πρωτεύουσα με την μεγάλη έκταση και τους πολλούς σταθμούς που υπάρχουν. Μετά απο ψάξιμο σε ολα τα site που περιέχουν σταθμους της επικράτειας βρήκα μόνο τον Ιδιωτικό μετεωρολογικο σταθμό της Ν.Φιλαδελφειας ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο σημείο απο το 2008 και ο αισθητήρας του διαθέτει μηχανικό αερισμό για αξιόπιστες μετρήσεις. Η απόσταση επίσης απο τον σταθμό της ΕΜΥ είναι πολύ κοντινή , περίπου 600 μέτρα. Στο Blog του ιδιοκτήτη βρήκα μάλιστα και μέγιστες θερμοκρασίες που είχε ο ίδιος κρατήσει απο την ΕΜΥ για μια περίοδο 60 περίπου ημερών συνολικά τα καλοκαίρια 2009 και 2010(πολύ λίγες ημέρες). Στην συνέχεια έκανα αντιπαραβολή των μεγίστων θερμοκρασιών που έχει καταγράψει ο ιδιωτικός σταθμός με το κλασικό κλωβό της ΕΜΥ αυτήν την περίοδο(2009-2010) και έβγαλα μια απόκλιση. Επειδή ο ιδιωτικός σταθμός βρίσκεται σε πολυκατοικία ήταν λογικό να μετρά κάποια δέκατα χαμηλότερη θερμοκρασία από τον Κλασικό της ΕΜΥ.

Στη συνέχεια συνέλεξα τις μέγιστες θερμοκρασίες που κρατήθηκαν από άλλους ερασιτέχνες μετεωρολογους απο το 2011 και μετά και για τουλάχιστον 140 καλοκαιρινές ημέρες απο τον αυτόματο σταθμό της ΕΜΥ. Έκανα αντιπαραβολή αυτών με τα στοιχεία από τον ιδωτικο σταθμό , ο οποίος όπως έχουμε πει είναι στην  ίδια θέση για όλα τα χρόνια λειτουργίας του, και έβγαλα την απόκλιση που είχαν μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι 
1ον Η απόκλιση να είναι η ίδια ή σχεδόν η ίδια και έτσι θα έβγαινε το αποτέλεσμα ότι ο αυτόματος σταθμός έχει καλιμπραριστει και μετράει το ίδιο σαν να ήταν ο κλασικός κλωβός στην ίδια θέση.
2ον Η απόκλιση να είναι σημαντικά διαφορετική οπότε ο αυτόματος μετράει χαμηλότερα ή υψηλότερα από τον κλασικό κλωβό που υπήρχε στην περιοχή.

Η αλήθεια είναι ότι απορίες που υπήρχαν από κάποιους ερασιτέχνες μετεωρολογους βοήθησαν να έχουμε μια άποψη από επαγγελματιες που έδωσαν ένα στίγμα. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε κάποιες απόψεις για τις πιθανές αποκλίσεις ΛΙΝΚ.
Έτσι βρέθηκε μια απόκλιση από 0,5 εως 1,3β.κ από επίσημα χείλη για το συγκεκριμένο αυτόματο σταθμό και την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων(2004) αλλά και στο μεγάλο καύσωνα του 2007. Στην ίδια θέση ο κλασικός κλωβός μέτρησε 46,2β.κ και ο αυτόματος 47,5β.κ. Φυσικά ο ίδιος ο κ.Κολυδας με αιχμηρό τρόπο ξεκαθάρισε οτι υπάρχει απόκλιση και είναι γνωστή στην ΕΜΥ. Έμενε τελικά να δούμε και με τα ίδια μας τα μάτια εν έτη 2011 και μετά αν ο σταθμός καλιμπραριστηκε ή οι αποκλίσεις έχουν παραμείνει με αποτέλεσμα οι τιμές να μην είναι σωστές για συγκρίσεις και στατιστικά στοιχεία.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕ ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΛΩΒΟ ΕΜΥ (2009-2010)
Για πλήθος καλοκαιρινών ημερών 56 η απόκλιση που βρέθηκε ηταν +0,84οC. Ο κλασικός κλωβός της ΕΜΥ στα 2μ υψόμετρο μετρούσε 0,84β.κ πιο ψηλά απο τον Ιδιωτικό που βρίσκεται σε πολυκατοικία.

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΕΜΥ (2011-2015)
Για πλήθος 140 καλοκαιρινών ημερών που η ΕΜΥ έδωσε ακριβή μέγιστη η απόκλιση είναι +1,59οC. Ο αυτόματος σταθμός μετράει ψηλότερα από τον ιδιωτικό κατά 1.59οC.

Συμπερασματικα βλέπουμε πως όντως ο κ.Ζιακοπουλος είχε δίκιο αφού και απο την δική μας έρευνα ο νέος αυτόματος σταθμός μετράει κατά 0,75β.κ υψηλότερη θερμοκρασία από οτι ο κλασικός κλωβός Stevenson στην ίδια θέση. Από την στιγμή που έχουμε βγάλει την μέση απόκλιση στη μέση μέγιστη αυτού του σταθμού μπορούμε να έχουμε και τα σωστά στατιστικά ακόμα και αν ο σταθμός δεν διορθωθεί ποτέ. Στο τέλος κάθε μήνα από την μέση μέγιστη θα αφαιρείται ένα 0,75β.κ που είναι η μέση απόκλιση και έτσι θα βλέπουμε την πραγματικά εικόνα της συγκεκριμενης περιοχής.

Πολλές ευχαριστίες στο κ.Γιαννη για τα ιστορικά και πολύτιμα στοιχεία που έχει κρατήσει στο Blog του , καθώς βέβαια και σε άλλους καιροφιλους για τα δεδομένα μετά το 2011. Ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο και η καλή τύχη βοήθησε σε μια τόσο αναλυτική και αποκαλυπτική εικόνα.

new!! Ο κ. Ζιακοπουλος αναρωτιεται πραγματικα που θα παει αυτο το θεμα με τους αυτοματους και ειδικα με τον τελειως ακυρο σταθμο της Φιλαδελφειας στην Αθηνα. ΜΥΝΗΜΑ κ.Ζιακοπουλου

new!! Ο κ.Ζιακοπουλος και παλι δινει το μυνημα στους υπευθυνους της ΕΜΥ για το τι θα γινει με τους αυτοματους φυσικα αεριζομενους σταθμους της ΕΜΥ και ειδικα με τον ακυρο τελειως της Φιλαδελφειας στην Αθηνα. MYNHMA κ.Ζιακοπουλου

new!! Ο κ.Ζιακοπουλος και παλι δινει το μυνημα στους υπευθυνους της ΕΜΥ για το τι θα γινει με τους αυτοματους φυσικα αεριζομενους σταθμους της ΕΜΥ και ειδικα με τον ακυρο τελειως της Φιλαδελφειας στην Αθηνα. ΜΥΝΗΜΑ κ.Zιακοπουλου

Σχόλια