ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

ΛΑΡΙΣΑ ΠΟΛΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναλύσει τον τρόπο συμπεριφοράς της Λάρισας κατά το μεγαλύτερο μέρος της καλοκαιρινής περιόδου και το τεράστιο θερμικό δυναμικό που πιθανόν να έχει σε βάθος χρόνου. Η ανάλυση είχε γίνει για τις μέγιστες ανα έτος και τις πιθανές μέγιστες που μπορεί να παρουσιαστούν στον νέο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) στα δυτικά της πόλης εκεί που ο Λίβας φτάνει εύκολα από τα ενδότερα της Θεσσαλικής πεδιάδας. Έτσι αποδεικνύεται και με στοιχεία πια ότι ο σταθμός της ΕΜΥ 4κμ ανατολικά της πόλης δεν έχει σχέση με το κλίμα του κέντρου της πόλης και ακόμα περισσότερο με τα δυτικά αυτής που κυριολεκτικά καίγονται μερικές καλοκαιρινές ημέρες. Τα ανατολικά της πόλης αλλά και ο σταθμός της ΕΜΥ δέχονται εύκολα τον ανατολικό άνεμο που είναι σχετικά δροσερός μιας και έχει θαλάσσια αφετηρία.

Σε αυτό το άρθρο κάνουμε μια νέα ανάλυση πάνω στις μέγιστες θερμοκρασίες ανεξαρτήτως μήνα που έχουν σημειωθεί στο σταθμό της ΕΜΥ την περίοδο 1955-2014 και τις πιθανές μέγιστες που θα είχαν μετρηθεί από το θερμότερο σταθμό του ΕΑΑ αν υπήρχε στην ίδια θέση από το 1955 και μετά.
Για να έχουμε την απόκλιση μεταξύ των 2 σταθμών (ΕΜΥ και ΕΑΑ) πήραμε την κοινή περίοδο λειτουργίας και των δυο, δηλαδή την περίοδο 2010-2014. Αυτή την πενταετία σημειώθηκαν αρκετές πολύ θερμές ημέρες στο σταθμό του ΕΑΑ και έτσι μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε ότι το δείγμα είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό. Βέβαια με την πρόσθεση νέων θερμών τιμών έτος με το έτος θα έχουμε ακόμα καλύτερη προγνωστική ικανότητα.

Η μεθοδολογία που ακολουθήσαμε έχει ως εξής:
Σε ένα φύλλο excel εγγραψαμε όλες τις ημέρες της περιόδου 2010-2014 που ο σταθμός του ΕΑΑ σημείωσε πάνω από 40,0 οC. Ακριβώς δίπλα εγγραψαμε τις τιμές που σημείωσε ο σταθμός της ΕΜΥ τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες. Σε επόμενη στήλη σημειώθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι 2 σταθμοί και στο τέλος η τελική μέση απόκλιση όλου του δείγματος των τιμών. Εν συντομία θα πούμε ότι το πλήθος των ημερών που σημειώθηκαν πάνω από 40,0 οC στο σταθμό του ΕΑΑ ήταν 20 ημέρες αυτά τα πέντε χρόνια λειτουργίας. Αντίστοιχα στο σταθμό της ΕΜΥ σημειώθηκαν μόλις 9 ημέρες με θερμοκρασία πάνω από 40,0 οC. Η τελική απόκλιση των δυο σταθμών για τις 20 αυτές θερμές ημέρες ηταν 1,38οC. Mε απλά λόγια βρέθηκε οτι όταν ο σταθμός της ΕΜΥ σημειώνει για παράδειγμα θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου ο σταθμός του ΕΑΑ κατά μέσο όρο σημειώνει 41,4 οC.
Aυτη η απόκλιση οφείλεται στον τοπικό λίβα που έχουμε αναλύσει εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο και δείχνει να είναι μεγαλύτερη όσο υψηλότερες είναι οι μεγιστες θερμοκρασιες που σημειωνονται.

Στην συνεχεια ετοιμασαμε μια λιστα με τις μεγιστες θερμοκρασιες που σημειώθηκαν στην Λαρισα πανω απο 42,0 οC την περιοδο 1955-2014 στο σταθμό της ΕΜΥ . Σε αυτές τις τιμές προσθεσαμε την μέση απόκλιση( 1,38 οC) που βρηκαμε ότι εχουν οι σταθμοί τα τελευταια πέντε χρόνια κοινης λειτουργιας για να έχουμε μια εικονα των τιμων που ΠΙΘΑΝΟΝ να ειχαμε δει αν ο σταθμος του ΕΑΑ ήταν δυνατον να εγκατασταθει απο το 1955 στην δυτικη πλευρα της πολης. Τα νουμερα ειναι τρομακτικα και για αυτο το λογο θεωρησα καλο να δημοσιοποιησω αυτη την αναλυση. Η λιστα που ακολουθει έχει τις μεγιστες θερμοκρασιες πανω απο 42 οC στο σταθμο της ΕΜΥ και διπλα τις ΠΙΘΑΝΕΣ μεγιστες που θα ειχε δωσει ο σταθμος του ΕΑΑ!!


O παραπανω πινακας είναι εντυπωσιακος και είναι σπανιο (και αν μπορει) να βρεθει τετοιο ισχυρο θερμικο δυναμικο σε οποιοδηποτε αλλο σταθμό της Ευρωπης !!

Ο σταθμός του ΕΑΑ ΠΙΘΑΝΟΝ να είχε σημειωσει την περιοδο 1955-2014.
2 φορες 47οC μεγιστη θερμοκρασία
7 φορες 46οC μεγιστη θερμοκρασία
9 φορες 45οC μεγιστη θερμοκρασία 
12 φορες 44οC μεγιστη θερμοκρασία

Την ίδια στιγμη ο σταθμός της ΕΜΥ εχει σημειωσει
0 φορες 47οC μεγιστη θερμοκρασία
0 φορες 46οC μεγιστη θερμοκρασία
7 φορες 45οC μεγιστη θερμοκρασία 
8 φορες 44οC μεγιστη θερμοκρασία
και είναι και παλι από τους πιο θερμους στη χωρα.

Οι 46,8οC που πιθανόν να είχε φτασει ο σταθμός του ΕΑΑ θα ήταν και η απολυτα μεγιστη θερμοκρασία ολης της Ελλαδας απο καταβολης των μετρησεων.

Στην χωρα μας η μονη περιοχη που εχει σημειωσει παρομοια νουμερα με το σταθμο της ΕΜΥ στη Λαρισα είναι η Ελευσινα που έχει σημειωσει 4 φορες 45οC και 4 φορες 46οC δηλαδή 8 φορες πανω από 45 βαθμους και η Λαρισα (ΕΜΥ) 7 φορες.
Αν γινει συγκριση με τις πιθανες τιμες του σταθμου του Λαρισα (ΕΑΑ) η διαφορα είναι χαοτικη με 18 ημερες πανω από 45οC ο σταθμός του Λαρισα(ΕΑΑ) και 8 φορες ο σταθμός της Ελευσινας (ΕΜΥ).

Δεν μενει τιποτα αλλο απο τα περιμενουμε σιγα σιγα να περασουν χρόνια να υπαρξουν σοβαροι καυσωνες αφου μεχρι στιγμης η λειτουργια του σταθμου του ΕΑΑ δεν εχει συνδιαστει με καποιο σοβαρο κυμα καυσωνα. Τοτε θα δουμε την πραγματικη εικονα και θα την συγκρινουμε με την προγνωστική εικονα που εχουμε με τα 5 χρονια δεδομενων απο το σταθμο του ΕΑΑ.

ΠΗΓΗ:   KNMI
              ΕΑΑ-METEOSEARCH

Ανάλυση -Επιμέλεια : Βασίλης Πανάκογλου- Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος.

Σχόλια

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια...Σε βαθος χρονου θα δουμε αν θα επιβεβαιωθουν αυτα τα νουμερα. Σε περιπτωση που αυτο συμβει δεν νομιζω να υπαρχει μετα αμφιβολια για το ποια πολη ειναι η hot spot της χωρας!!

      Διαγραφή
  2. Μπραβο βασιλη υπεροχη αναλυση,σε ευχαριστουμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να εισαι καλα Γιωργο...Ειναι καλο να γνωριζουμε τι θερμο δυναμικο εχει η πολη μας!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου