ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Στατιστικά Σταθμών ΕΑΑ (Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) για το καλοκαίρι (2007-2015).

   
Η Ελλάδα για πάνω από 50 χρόνια συγκέντρωσε κλιματικά στοιχεία από το δίκτυο της ΕΜΥ που ήταν και το μεγαλύτερο στη χώρα με περίπου 150 σταθμούς να λειτουργούν κάποιες περιόδους μεταξύ 1955-2010. Από το 2010 αντικαταστάθηκαν πολλοί κλασικοί κλωβοί με αυτόματους φυσικά αεριζόμενους σταθμούς που μετράνε σε περιόδους καλοκαιριού , άπνοιας και έντονης ηλιακής ακτινοβολίας έως και 1,5°C πιο πάνω από ότι οι κλασικοί κλωβοί στο ίδιο μέρος. Η αρχική αυτή υποψία έγινε βεβαιότητα μετά από προσωπική σύγκριση των 2 διαφορετικών ειδών σταθμού που χρησιμοποιεί η ΕΜΥ και τελικά τον Σεπτέμβρη 2014 έφτασε στα χέρια μου η πρώτη σύγκριση που διενεργήθηκε στην Ελλάδα σε 11 μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας από την ίδια την ΕΜΥ με τις αποκλίσεις να είναι παρόμοιες ή και ακόμα πιο μεγάλες από αυτές που είχα υπολογίσει. Έτσι τα κλιματικά δεδομένα δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ομοιογενείς μιας και ο τύπος σταθμού έχει αλλάξει με διακριτές πια διαφορές στη μέτρηση της θερμοκρασίας. Σε πολλά αεροδρόμια ευτυχώς οι κλασικοί κλωβοί έχουν παραμείνει και έτσι συνεχίζεται η ομοιογενή παραγωγή κλιματικών δεδομένων. Στις υπόλοιπες περιοχές ελπίζουμε να γίνει αλλαγή των φυσικά αεριζόμενων κλωβών προστασίας του αισθητήρα θερμοκρασίας-υγρασίας με μηχανικά αεριζόμενους κλωβούς που δίνουν θερμοκρασίες παρόμοιες με τους κλασικούς κλωβούς Stevenson και θα ήταν πάρα πολύ πιο σωστοί στην απεικόνιση της πραγματικής εικόνας στην χώρα μας από θερμοκρασιακής άποψης. Η αλλη λυση ειναι αυτη που δινεται και απο την ιδια την ερευνα το καλιμπραρισμα (finetuning) δηλαδη των αυτοματων σταθμων ωστε οι αποκλισεις να μηδενιστουν.

     Ένας άλλος φορέας της χώρας μας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από το 2006 και μετά άρχισε  να τοποθετεί αυτόματους σταθμούς με μηχανικό αερισμό , ημιεπαγγελματικους , αλλά τελικά πολύ πιο σωστούς στη μέτρηση της θερμοκρασίας. Αυτοί στις μέρες μας έχουν ξεπεράσει τους 280 σταθμούς και είναι πλέον το πιο ομοιογενές ,αφού όλοι οι σταθμοί είναι ίδιο μοντέλο, αλλά και πιο μεγάλο δίκτυο της χώρας μας. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι σταθμοί είναι τοποθετημένοι στα 2 μέτρα από το έδαφος και ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τους κανόνες του WMO ( Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ). Το σημαντικότερο βέβαια είναι η μέτρηση της θερμοκρασίας από πολλά τεστ που διενεργησαμε η οποία είναι πολύ ακριβής σε σχέση με τους κλασικούς κλωβούς που υπήρχαν και υπάρχουν σε μερικές περιοχές της χώρας και μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα συγκρίσεις. Όπως είπαμε αυτό δεν μπορεί να γίνει με τους αυτόματους φυσικά αεριζόμενους της ΕΜΥ που τσιμπάνε αρκετά. Το ΕΑΑ μάλιστα είχε την ευχέρεια και κάλυψε πολλές από τις γνωστές και άγνωστες πολύ θερμές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα καλύτερη εικόνα για την Ελλάδα το καλοκαίρι. Η πρωτεύουσα των 4 εκατομμυρίων κάτοικων και των 500 km2 έκτασης καλύπτεται από 25 σταθμούς περίπου και μερικούς ακόμα ιδιωτών που είναι το ίδιο μοντέλο και ακολουθούν τους κανόνες. Έτσι έχουμε ολοκληρωμένη πια εικόνα της Αθήνας για το θερμικό δυναμικό της το καλοκαίρι.

     Τα δεδομένα αυτών των σταθμών έχουν ξεκινήσει από το 2006 σε λίγους σταθμούς και το 2016 αποθηκεύονται δεδομένα 300+ σταθμών. Στην παρούσα ανάλυση θα παρουσιάσουμε μερικούς θερμοκρασιακούς δείκτες από σταθμούς που έχουν τουλάχιστον 5 έτη δεδομένων δηλαδή τα είναι σε λειτουργία τουλάχιστον από το 2011. Υπάρχουν μερικοί που από τα πρώτα δείγματα φαίνεται να είναι πολύ θερμοί σταθμοί σε τοποθεσίες που δεν υπήρξε ποτέ πριν σταθμός αλλά θα περιμένουμε να περάσει τουλάχιστον μια 5 ετια λειτουργίας για να είμαστε σίγουροι ότι ισχύει η παραπάνω διαπίστωση. Μέτα από μια πλειάδα τουλάχιστον 100 σταθμών που έχουν σημειώσει έστω και κάποια στιγμή της περιόδου 2006-2015 υψηλές θερμοκρασίες καταλήξαμε στους 25-30 πιο θερμούς σταθμούς και πάνω σε αυτούς έγινε η ανάλυση που ακολουθεί σε πολύ σημαντικούς καλοκαιρινούς θερμοκρασιακούς δείκτες που και η ΕΜΥ παρήγαγε στα δικά της στοιχεία της περιόδου 1955-2010.
Οι θερμοκρασιακοί δείκτες που θα ακολουθήσουν είναι:
1) Μέση μέγιστη θερμοκρασία ανα καλοκαιρινό μήνα αλλά και Μέση μέγιστη θερμοκρασία ολόκληρου του καλοκαιριού. ( για κάθε σταθμό η περίοδος ποικίλλει ανάλογα της έναρξης λειτουργίας του ΜΣ αλλά με τουλάχιστον 5 έτη δεδομένα).
2) Θερμές ημέρες (ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία 36,5°C  και άνω ) ανα καλοκαιρινό μήνα και Συνολικές θερμές ημέρες ολόκληρου του θερινού πενταμηνου. (για κάθε σταθμό η περίοδος ποικίλλει ανάλογα της έναρξης λειτουργίας του ΜΣ αλλά με τουλάχιστον 5 έτη δεδομένα).
3) Πολύ θερμές ημέρες (ημέρες με μέγιστη θερμοκρασία 40,0°C και άνω) ανα καλοκαιρινό μήνα και Συνολικά πολύ θερμές ημέρες ολόκληρου του θερινού πενταμηνου. (για κάθε σταθμό η περίοδος ποικίλλει ανάλογα της έναρξης λειτουργίας του ΜΣ αλλά με τουλάχιστον 5 έτη δεδομένα).
4) Μέσος όρος των απόλυτα μεγίστων θερμοκρασιών ανα καλοκαιρινό μήνα  και Μέσος όρος των απόλυτα μεγίστων θερμοκρασιών όλου του θερινού τριμήνου (3 μηνών δηλαδή)
5) Μέσος όρος των απόλυτα μεγίστων θερμοκρασιών έτους (για όλα τα έτη λειτουργίας του κάθε σταθμού με τα 5 έτη ελάχιστη περίοδο λειτουργίας του κάθε σταθμού).
6) Εμφάνιση πολύ θερμών ημερών (Tmax >39,9°C ) ανεξαρτήτως του πλήθους τους ανα έτος για όλους τους θερινους μήνες όλων των ετών λειτουργίας του ΜΣ.
7) Εμφάνιση θερμών ημερών (Τmax>36,4°C) ανεξαρτήτως του πλήθους τους ανα έτος για όλους τους θερινους μήνες όλων των ετών λειτουργίας του ΜΣ.

ΜΕΣΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕ ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
     Ο πρώτος δείκτης είναι και ο πιο εύκολα κατανοητός αλλά και ο πιο συχνός στην κλιματολογία.
Η μέση μέγιστη θερμοκρασία είναι το άθροισμα των μεγίστων θερμοκρασιών για τις 30 ημέρες του κάθε μήνα και διαιρούμε με το 30. Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε τους 8 πιο θερμούς σταθμούς της χώρας από ένα σύνολο 280 μετεωρολογικών σταθμών ανα μήνα. Στην πρώτη στήλη υπάρχει το όνομα του σταθμού , ενώ στη δεύτερη η περίοδος λειτουργίας του Μ.Σ. Στη συνέχεια η μέση μέγιστη θερμοκρασία που παρήχθη από τα χρόνια που λειτουργεί.









Με την προσθηκη και του 2015 δεν ειχαμε ουσιαστικες αλλαγες. Ειναι σημαντικο ομως να τονιστει οτι οι τρεις πιο θερμοι σταθμοι ηρθαν πιο κοντα και ετσι επιβεβαιωνεται αυτο που εχουμε πει οτι αν δεν περασει μια δεκαετια δεν μπορει κανενας να βγαλει ασφαλη συμπερασματα για το ποια πολη ειναι η πιο θερμη μιας και πρεπει να περασουν πολλοι τυποι καιρου που θα δωσουν μια συνολικη εικονα των τριων τουλαχιστον πιο θερμων περιοχων της χωρας.



ΘΕΡΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ (Tmax>36,4°C)
     Στη συνέχεια ακολουθεί ένας ακόμα θερμοκρασιακός δείκτης που είναι χρήσιμος πολύ. Είναι οι συνολικές μέρες ανα καλοκαιρινό μήνα που η μεγίστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 36,4°C. Σε μερικούς σταθμούς σημειωνεται θερμοκρασια πανω απο 36,5 βαθμους και αλλους μηνες οποτε στο συνολικο πινακα δινουμε το συνολο για το θερινο 5μηνο (Μαιος-Ιουνιος-Ιουλιος-Αυγουστος-Σεπτεμβριος) ωστε να συμπεριλαβουμε και μηνες πλην των τριων καλοκαιρινων.









  Με την προσθηκη και των στοιχειων του 2015 δεν αλλαξε δραματικα η σειρα. Πρεπει ομως να τονιστει οτι η διαφορα των τριων πιο θερμων μειωθηκε σημαντικα και μαλιστα η δευτερη και η τριτη θεση ειναι μονο μιση ημερα διαφορα. Τα επομενα χρονια θα δωσουν πιο ακριβη εικονα των περιοχων της χωρας που σημειωνουν θερμες ημερες.



                                               ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ (Tmax>39,9°C)
     Σημαντικό είναι να δούμε και τις πολύ θερμές ημέρες δηλαδή τις ημέρες που η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 39,9°C . Η κατάταξη δεν αλλάζει και πολύ μιας και οι ηπειρωτικές περιοχές σημειώνουν με πιο μεγάλη ευκολία τόσο υψηλές θερμοκρασίες. Σε μερικούς σταθμούς σημειωνεται θερμοκρασια πανω απο 39,9 βαθμους και αλλους μηνες οποτε στο συνολικο πινακα δινουμε το συνολο για το θερινο 5μηνο (Μαιος-Ιουνιος-Ιουλιος-Αυγουστος-Σεπτεμβριος) ωστε να συμπεριλαβουμε και μηνες πλην των τριων καλοκαιρινων.











    Με την εισαγωγη των στοιχειων του 2015 φαινεται οτι Σπαρτη και Λαρισα ηρθαν πολυ κοντα και ειναι κατα τα φαινομενα οι περιοχες που σημειωνουν με ευκολια μεγιστες θερμοκρασιες ανω των 40oC. Με την ενσωματωση και αλλων ετων θα εχουμε μια πιο σωστη εικονα για το ποια πολη ειναι η πρωταθλητρια των πολυ υψηλων θερμοκρασιων. Περιοχες της Ανατολικης Ηπειρωτικης χωρας της Θεσσαλονικης και του Ηρακλειου συμπληρωνουν τις 8 πρωτες θεσεις.



ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΩΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΤΡΙΜΗΝΟ
     Ο επόμενος πολύ σημαντικός δείκτης είναι ο Μέσος Όρος των Απόλυτα Μεγίστων Θερμοκρασιών ανα μήνα και ανα θερινό τρίμηνο. Με απλά λόγια ελέγχουμε σε κάθε σταθμό πια ήταν η απόλυτα μέγιστη θερμοκρασία που έφτασε κάθε ένα καλοκαιρινό μήνα για όλα τα χρόνια που λειτούργησε ο σταθμός και βγάζουμε ανα μέσο όρο για κάθε μήνα αλλά και για ολόκληρο το τρίμηνο.  Αν δηλαδή στο Χ σταθμό τον Ιούνιο 2011 η μεγαλύτερη θερμοκρασία ήταν 43,4 τον Ιούνιο 2012 39,8 και τον Ιούνιο 2013 40,4 ο μέσος όρος για τα 3 αυτά χρόνια είναι (43,4+39,8+40,4):3=123,6:3=41,2οC.
Δηλαδή κατά μέσο όρο τον Ιούνιο στον Χ σταθμό η απόλυτα μέγιστη είναι 41,2°C. Κάνοντας το ίδιο για τον Χ σταθμό για τον Ιούλιο πχ 42,3°C μέσο όρο και για τον Αύγουστο πχ 41,6°C μέσο όρο μπορούμε να βγάλουμε και ένα μέσο όρο για όλο το τρίμηνο. (41,2+42,3+41,6):3=41,7°C. Αυτός ο δείκτης έχει μεγάλη χρησιμότητα γιατί δεν έχει σχέση με το αν ένας σταθμός έχει υψηλή μέση μέγιστη θερμοκρασία αλλά περισσότερο έχει σχέση με το αν αυτός ο σταθμός είναι σταθερός στο να δίνει ακραία υψηλές θερμοκρασίες. Είναι από παλαιές έρευνες γνωστό ότι η Θεσσαλική πεδιάδα έχει αυτή την δυνατότητα και με τα στοιχεία από τους σταθμούς του ΕΑΑ αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως. Ανεξάρτητα αν η Σπάρτη έχει τις μεγαλύτερες μέσες μέγιστες θερμοκρασίες  (μιας και είναι και πολύ νότια δέχεται πιο εύκολα τις θερμές μάζες) και τις περισσότερες θερμές και πολύ θερμές ημέρες ο σταθμός της Λάρισας είναι αυτός που ευκολότερα μπορεί να δώσει έστω και για μια μέρα την μεγαλύτερη μέγιστη στη χώρα με σταθερό και συστηματικό τρόπο. Επίσης και άλλοι σταθμοί της Ανατολικής ηπειρωτικής χώρας είναι αρκετά ψηλά σε σχέση με τους προηγουμένους δείκτες που σημαίνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Ότι οι συνθήκες με κάποιο άνεμο foehn είναι σύνηθες να συμβούν έστω και για μια μέρα τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα την συστηματική εκδήλωση πολύ υψηλών θερμοκρασιών έστω και για μια μέρα. Στους παρακάτω πίνακες βλέπετε ανα μήνα και συνολικά το θερινό τρίμηνο την μικρή υπερίσχυση της Θεσσαλικής πρωτεύουσας.









Με την εισαγωγη των στοιχειων και του 2015 η Λαρισα αρχιζει να εχει ελαφρο προβαδισμα και σε καθε μηνα ξεχωριστα αλλα και στο θερινο 3μηνο στην μεση τιμη των απολυτα μεγιστων θερμοκρασιων που σημειωθηκαν. Η Σπαρτη αλλα και πληθος σταθμων της Ανατολικης χωρας συμπληρωνουν τις πιο θερμες περιοχες.



MEΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕΓΙΣΤΩΝ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
Σημαντικό ρόλο παίζει και ο επόμενος δείκτης που είναι αξιόλογος όταν περάσουν αρκετά χρόνια (τουλάχιστον 10) ώστε να έχουμε πληθώρα από διαφορετικής φύσεως καύσωνες για να μπορέσουμε να πούμε με σιγουριά πια περιοχή είναι η πιο extreme και συστηματική στην εκδήλωση πολύ μεγάλων θερμοκρασιών. Εδώ μελετάμε την απόλυτα μέγιστη όλου του έτους για κάθε σταθμό και για κάθε χρόνο σε αντίθεση με τον πιο πάνω δείκτη που μελετάμε τις απόλυτα μέγιστες κάθε μήνα ξεχωριστά και παράγουμε στο τέλος την μέση όλου του τρίμηνου.
Για παράδειγμα ο Χ σταθμός σημείωσε το 2010 σαν απόλυτα μέγιστη τους 43,6°C , το 2011 τους 45,2°C και το 2012 τους 37,8°C. Ο μέσος όρος των 3 αυτών ετών είναι (43,6+45,2+37,8):3=
126,6:3= 42,2°C. Αυτός ο δείκτης είναι ακόμα πιο έντονος και δύσκολος αφού μετρά την δύναμη μιας μόνο τιμής όλο το χρόνο και αν αυτή είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί ένας σταθμός πολύ δυνατός στο να σημειώνει μεγάλες θερμοκρασίες. Όπως είπαμε και πιο πάνω επειδή οι περισσότεροι σταθμοί έχουν λίγα χρόνια λειτουργίας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποιος είναι ο πιο δυνατός στην επικράτεια. Άλλοι είχαν την ευκαιρία να δεχθούν έντονη ζέστη (Σπάρτη και Τρίκαλα) ενώ άλλοι (Λάρισα) δεν δέχθηκαν ακόμα κάποιο έντονο κύμα ζέστης κατάλληλο για αν δώσει πολύ μεγάλες θερμοκρασίες.


Με την εισαγωγη των στοιχειων του 2015 δεν αλλαξε η καταταξη. Ειναι εμφανης η δυναμικη της Ανατολικης Ηπειρωτικης χωρας στη συστηματικη σημειωση θερμοκρασιων πολυ υψηλων εστω και για μια μερα το χρονο. Ετσι η Λαρισα η Σπαρτη και το Λευκοχωρι δειχνουν να ειναι οι πιο ''δυνατοι'' σταθμοι με πολλους ακομα να βρισκονται σε επιπεδα πανω απο 40oC.



ΕΜΦΑΝΗΣΗ ΘΕΡΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΤΟΥΣ.
Ένας άλλος δείκτης όχι τόσο γνωστός είναι αυτός με τον oποιο εξετάζουμε πόσο σταθερή είναι η εμφάνιση θερμών ημερών (Tmax>36,4°C) κάθε έναν καλοκαιρινό μήνα για όλα τα χρόνια που λειτουργεί ο σταθμός. Για παράδειγμα ο Χ σταθμός το 2010 είχε θερμές ημέρες τον Ιούνιο , είχε και τον Ιούλιο αλλά δεν είχε τον Αύγουστο. Το 2011 πάλι δεν είχε τον Ιούνιο , είχε τον Ιούλιο και δεν είχε τον Αύγουστο . Το 2012 πάλι δεν είχε κανένα μήνα θερμές ημέρες. Αρα από το σύνολο των 9 καλοκαιρινών μηνών(3 από κάθε ένα έτος) θερμή-ες μέρες σημειώθηκαν μόνο τους 4 μήνες ενώ τους άλλους 5 δεν σημειώθηκε. Είχε δηλαδή 4 στους 9 ποσοστό 45% των μηνών λειτουργίας του σταθμού ημέρες με θερμές ημέρες. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι σταθμοί που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης σταθερά θερμών ημερών στους μήνες του καλοκαιριού.


Αυτός ο πίνακας είναι δείκτης της ηπειρωτικοτητας ενός σταθμού , δηλαδή του πόσο εύκολα μπορεί να θερμανθεί ο αέρας κοντά στο έδαφος από την ηλιακή ακτινοβολία σε σταθερή βάση κάποιο από τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι εμφανές ότι η Θεσσαλική πεδιάδα και δευτερεύοντος η πεδιάδα της Βοιωτίας και της Σπάρτης δίνουν σταθερά θερμοκρασίες άνω των 36,4 βαθμών Κελσίου κάθε έναν από τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο σταθμος της Λαρισας ειναι ο μοναδικος που στους 18 καλοκαιρινους μηνες λειτουργιας εχει σημειωσει σε ολους εστω και μια μερα μεγιστη θερμοκρασια πανω απο 36,4oC. Στη συνεχεια μερικοι ακομα Μ.Σταθμοι της Ανατολικης Ηπειρωτικης χωρας εχουν σημειωσει πανω απο το 90% των θερινων μηνων εστω και μια μερα Tmax>36,4oC.



ΕΜΦΑΝΗΣΗ ΠΟΛΥ ΘΕΡΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΤΟΥΣ.
Ένας άλλος δείκτης όχι τόσο γνωστός είναι αυτός με τον oποιο εξετάζουμε πόσο σταθερή είναι η εμφάνιση πολυ θερμών ημερών (Tmax>39,9 °C) κάθε έναν καλοκαιρινό μήνα για όλα τα χρόνια που λειτουργεί ο σταθμός. Για παράδειγμα ο Χ σταθμός το 2010 είχε πολυ θερμές ημέρες τον Ιούνιο , είχε και τον Ιούλιο αλλά δεν είχε τον Αύγουστο. Το 2011 πάλι δεν είχε τον Ιούνιο , είχε τον Ιούλιο και δεν είχε τον Αύγουστο . Το 2012 πάλι δεν είχε κανένα μήνα πολυ θερμές ημέρες. Αρα από το σύνολο των 9 καλοκαιρινών μηνών(3 από κάθε ένα έτος) πολυ θερμή-ες μέρες σημειώθηκαν μόνο τους 4 μήνες ενώ τους άλλους 5 δεν σημειώθηκε. Είχε δηλαδή 4 στους 9 ποσοστό 45% των μηνών λειτουργίας του σταθμού ημέρες με πολυ θερμές ημέρες. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι σταθμοί που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης σταθερά πολυ θερμών ημερών στους μήνες του καλοκαιριού.°C


 Στον παραπανω πίνακα είναι εμφανης η δυναμικη της Λαρισας ενός σταθμού που είναι αρκετα πιο βορεια από όλους τους αλλους γνωστους για το θερμικο δυναμικο τους. Στο 56% των μηνών λειτουργίας του σημειωσει εστω και 1 ημερα 40°Cκαι άνω. Αρκετα πιο πισω η Σπαρτη με το 43% των μηνων λειτουργιας να σημειωνει άνω των 40°C εστω και μια μερα. Την 5αδα συμπληρωνει η Λιβαδεια με το 33% των μηνών να εχει σημειωθει εστω και ένα 40αρι , το Λευκοχωρι Φθιώτιδας με 28% των μηνών λειτουργίας και τα Τρίκαλα με το 26% των μηνών. Εδω οι σταθμοί της Αθήνας βρισκονται σε ενα 10-13% στους πιο θερμους και 0% στο κέντρο της πολης αφου κανενα απο τους μηνες λειτουργιας του δεν σημειωσε ουτε ένα  40αρι.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Ολοι οι παραπανω δεικτες ειναι πολυ χρησιμοι γιατι απο οτι ειναι φανερο δεν ειναι τοσο ευκολη η αναδειξη καποιου σταθμου σε υψηλου θερμικου δυναμικου σταθμος μονο απο ενα δεικτη. Απο οτι φανηκε πολλα ποιοτικα χαρακτηριστικα διαφοροποιουνται αναλογα τον σταθμο με αποτελεσμα να εχουμε μια ομαδα σταθμων που μπορουμε να πουμε οτι εχουν πολυ μεγαλο θερμικο δυναμικο. Αυτοι βεβαια σε καμμια περιπτωση δεν ανηκουν στην περιοχη της Αττικης αλλα σε κλασικες περιοχες που γνωριζαμε απο παλια. Η Σπαρτη ειναι σε πρωτη αναγνωση αυτη που στους βασικους δεικτες κατεχει πρωτευον θεση. Η Λαρισα αλλα και αλλοι σταθμοι της Ανατολικης Ελλαδας εχουν μεγαλη συνεπεια στην επιτευξη υψηλων θερμοκρασιων σε καθε καιρικο μοτιβο του καλοκαιριου πραγμα που δεν ειναι τοσο εμφανες στο σταθμο της Σπαρτης. Τελος θα μπορουσαμε να ξεχωρισουμε τους 5 πιο δυνατους σταθμους γενικα σαν ολοκληρωμενη εικονα ολων των δεικτων. Αυτοι ειναι η Σπαρτη , η Λαρισα , η Γαβαλου Αιτωλοακ/νιας , τα Τρικαλα και το Λευκοχωρι Φθιωτιδας.

~~~~H αναπαραγωγη του παροντος αρθρου να γινει μονο με ευκρινη παραπομπη στο συγκεκριμενο Blog και τον συγγραφεα~~~

Ανάλυση δεδομένων- Συγγραφη : Πανάκογλου Βασίλειος - Tεχνολογος Γεωπονος , Ερασιτεχνης Μετεωρολογος.

ΠΗΓΕΣ:
1) Βαση Δεδομενων ΕΑΑ  http://penteli.meteo.gr/meteosearch/
2) Ιδιωτικος σταθμος Μενιδιου  http://menidi-davis.meteoclub.gr/ 
3) A First Comparative Analysis of Temperature Data Collected from Automatic and Conventional Weather Stations in Greece , 2012.
N. Karatarakis, A. Sarantopoulos, T. Charantonis, P. T. Nastos, K. Lianos, K. Petsa

Σχόλια