ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

''updated''ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ EIKONA ΛΑΡΙΣΑ ΕΑΑ vs ΑΘΗΝΑ ΕΑΑ (2010-2017)

Μετά από 8 χρόνια λειτουργίας πολλών σταθμών Davis 24hrs fan-aspirated 6153model ανα την Ελλάδα μπορούμε δειλά δειλά να βγάλουμε μερικά συμπεράσματα. Είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι οι συγκρίσεις γίνονται ακριβώς με ίδιου τύπου μετεωρολογικούς σταθμούς με μηχανικό αερισμό που εξασφαλίζει ανανέωση του αέρα μέσα στον κλωβό προστασίας και θεωρώ ότι αυτός είναι ο πιο ορθός τρόπος μέτρησης της θερμοκρασίας. Το θερινό τρίμηνο αναλύεται όπως και να έχει κάθε χρόνο από την ομάδα του Meteolarissa PWS αλλά σε αυτό το άρθρο θα γίνει μια ανασκόπηση κάποιων βασικών θερμοκρασιακών δεικτών για δυο σταθμούς του σταθμού της Λάρισας και του σταθμού της Αθήνας. Για το λόγο ότι η Αθήνα έχει αρκετή έκταση διαλέχτηκαν οι 2 πιο κεντρικοί σταθμοί ώστε να είναι καλυμμένη μεγάλη έκταση του θερμού κέντρου της πόλης. Ο σταθμός στο Γκάζι και ο σταθμός των Αμπελόκηπων. Επίσης διαλέχτηκε και ο πιο θερμός σταθμός της πόλης , αυτός του Μενιδίου, που έχει ελεγχθεί από τον υποφαινόμενο σε ταξίδι που έκανα και βρίσκεται στα 2m απο το έδαφος σε ακάλυπτο χώρο καταστήματος. Η περίοδος είναι η 8ετια 2010-2017 και κάθε νέο χρόνο θα προσθέτονται και τα νέα στοιχεία ώστε να η εικόνα να είναι ακόμα πιο κοντά στην πραγματικότητα.



Ξεκινώντας από την διακύμανση της θερμοκρασίας μπορούμε να δούμε αναλυτικά ανα καλοκαιρινό μήνα και ανα έτος την μέση μέγιστη , την μέση ελάχιστη και την μέση μηνιαία θερμοκρασία στους 3 σταθμούς.
Παρατηρούμε ότι η μέση μέγιστη στο κέντρο των Αθηνών για τα τελευταία 8 καλοκαίρια  κυμαίνεται από 30,6 έως 30,9 τον Ιούνιο από 33,5 εως 33,7 τον Ιούλιο και 33,6 τον Αύγουστο. 
Ακομα και ο πιο θερμος σταθμος του λεκανοπεδιου ο σταθμοςτου Μενιδιου σημειωνει 31,6οC τον Ιουνιο, 34,4 τον Ιουλιο και 34,2 τον Αυγουστο.
Την Ίδια στιγμή η Θεσσαλική πεδιάδα βρίσκεται αρκετά πιο ψηλά με το σταθμό της Λάρισας να καταγράφει 32,4 μέση μέγιστη τον Ιούνιο 35,1 βαθμούς τον Ιούλιο και 35,1 βαθμούς τον Αύγουστο.


Στην μέση ελάχιστη παρατηρούμε το εύκολα εννοούμενο δηλαδή όσο μεγαλύτερη έκταση με τσιμέντο τόσο μεγαλύτερη η θερμονησιδα με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ελάχιστες θερμοκρασίες και μεγαλύτερη δυσφορία στον πληθυσμό (Εικόνα 2). Η Αθήνα σημειώνει την τελευταία 8 ετια 22,0 βαθμούς μέση ελάχιστη θερμοκρασία τον Ιούνιο, 25,3 βαθμούς τον Ιούλιο και 25,5 επίσης τον Αύγουστο. Την ίδια στιγμή η πολύ θερμή Θεσσαλική πεδιάδα τα μεσημέρια καταφέρνει να σημειώνει πιο χαμηλές ελάχιστες θερμοκρασία το πρωί και έτσι ο πληθυσμός καταφέρνει να παίρνει ανάσες σχετικής δροσιάς. Συγκεκριμένα σημειώνει 19,9 βαθμούς μέση ελάχιστη θερμοκρασία τον Ιούνιο, 22,6 βαθμούς τον Ιούλιο και 22,2 βαθμούς τον Αύγουστο.


Τέλος η μέση μηνιαία θερμοκρασία που παράγεται από ωριαίες καθημερινές μετρήσεις είναι απόλυτα αντιπροσωπευτική όλης της παραπάνω ανάλυσης. Η Αθήνα σημειώνει μέση μηνιαία θερμοκρασία 26,2 εως 26,3 βαθμούς τον Ιούνιο , 29,2 έως 29,4 βαθμούς τον Ιούλιο και 29,2 έως 29,3 βαθμούς τον Αύγουστο. Ο σταθμός της Λάρισας σημειώνει 25,8 βαθμούς τον Ιούνιο, 28,5 βαθμούς τον Ιούλιο και 28,4 βαθμούς Κελσίου τον Αύγουστο.

Η Αθήνα είναι πιο θέρμη συνολικά μιας που η μέση ελάχιστη θερμοκρασία όλου του καλοκαιριού είναι σχεδόν 3 βαθμούς πιο υψηλή από το σταθμό της Λάρισας. Αντίθετα η μέση μέγιστη είναι περίπου 1,5 βαθμό πιο υψηλή στο σταθμό της Λάρισας που είναι έτσι και αλλιώς ηπειρωτικοτατος και επιρρεπής σε άνεμους foehn (θερμοί και ξηροί άνεμοι που ανεβάζουν την θερμοκρασία πολύ εύκολα πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου). Τελικά η Αθήνα είναι κατά 0,9 βαθμό πιο θερμή το καλοκαίρι στη μέση μηνιαία θερμοκρασία από την Λάρισα.με 28,3 βαθμούς έναντι των 27,4 βαθμών της Λάρισας. Ο σταθμος του Μενιδιου μακρια απο το κεντρο σημειωνει λιγο πιο υψηλη μεση ελαχιστη θερμοκρασια απο την Λαρισα και 0,8οC πιο χαμηλη μεση μεγιστη. Η μεση μηναια ειναι η ιδια με την Λαρισα 27,4 με 27,5οC.



Στους επόμενους πίνακες γίνεται η σύγκριση των θερμών και των πολύ θερμών ημερών στις 2 πόλεις την προηγουμένη 3ετια. Θερμές ημέρες ονομάζονται οι μέρες κατά τις όποιες η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε ή και ξεπέρασε τους 36,5 βαθμούς Κελσίου. Πολύ θερμές ονομάζονται οι ημέρες κατά τις όποιες η θερμοκρασία έφτασε ή και ξεπέρασε τους 39,9 βαθμούς Κέλσιου.
Στους σταθμούς της Αθήνας οι θερμές ημέρες κυμαίνονται στην 1,5 ημέρα τον Ιούνιο στις 3,5 ημέρες τον Ιούλιο και στις 3 ημέρες τον Αύγουστο. Ακομα και ο σταθμος του Μενιδιου σαν πιο θερμος δεν ξεπερνα τις 2,3 τον Ιουνιο , τις 5,7 τον Ιουλιο και 4,3 τον Αυγουστο. Στον αντίποδα στο σταθμό της Λάρισας σημειώνονται 4,5 θερμές ημέρες τον Ιούνιο, 9 το Ιούλιο και 9,5 ημέρες τον Αύγουστο. Είναι δηλαδή πολλαπλάσιες σε σχέση με την Αθήνα.



Στους σταθμούς της Αθήνας οι πολύ θερμές ήμερες κυμαίνονται στις 0,2 ημερα τον Ιουνιο στις 0,3 ημέρα τον Ιούλιο και στις 0,2 ημέρες τον Αύγουστο. Ακομα και το θερμοτερο σημειο της Αθηνας σημειωνει παρομοιες πολυ θερμες ημερες με 0,3 τον Ιουνιο, 0,4 τον Ιουλιο και 0,2 τον Αυγουστο. Αντίθετα ο ηπειρωτικός σταθμός της Λάρισας σημειώνει με ευκολία 0,9 ημέρες τον Ιούνιο 1,4 ημέρες τον Ιούλιο και 1,9 ημέρες τον Αύγουστο.

Στην Αθήνα σημειώνονται 7 με 8 θερμές ημέρες και 0,6 πολύ θερμή. Στο θερμοτερο σταθμο του λεκανοπεδιου σημειωνονται 12,3 θερμες ημερες και 0,9 πολυ θερμες. Στην Λάρισα σημειώνονται 23,5 θερμές ημέρες και 4 πολύ θερμές ημέρες. Είναι χαρακτηριστική η διαφορά ειδικά στις πολύ θερμές ημέρες που είναι 7πλασια η εμφάνιση στο σταθμό της Λάρισας από τον σταθμό των Αθηνών. Στις θερμές ημέρες η Λάρισα έχει 3πλασιες ετήσιες ημέρες από το σταθμό της Αθήνας.


Μια τελευταία εικόνα είναι αυτή των απόλυτα μεγίστων θερμοκρασιών που σημειώθηκαν την οκταετια (2009-2017) τους καλοκαιρινούς μήνες στους παραπάνω σταθμούς.


Είναι και εδώ εμφανές ότι η ηπειρωτική Λάρισα σημείωσε αρκετά πιο υψηλές θερμοκρασίες σε κάθε μήνα και σε κάθε έτος μάλιστα. Τον Ιούνιο συνολικά στη Λάρισα σημειώθηκε θερμοκρασία 44,7 βαθμών Κελσίου ενώ στην Αθήνα 41,7 βαθμούς. Τον Ιούλιο σημειώθηκε θερμοκρασία 45,3 βαθμών στη Λάρισα και έως 41,1 βαθμών στην Αθήνα. Τέλος τον Αύγουστο σημειώθηκε θερμοκρασία 41,7 βαθμοι στη Λάρισα και 39,8 βαθμοι στην Αθήνα. Στο Μενιδι οι τιμες ειναι οι πιο ψηλες της Αθηνας αλλα και παλι υπολειπονται 1,5οC περιπου απο αυτες της Λαρισας. Αναλυτικα 43,2 στο Μενιδι με 44,7 στη Λαρισα τον Ιουνιο, 44,1 στο Μενιδι και 45,3 στη Λαρισα τον Ιουλιο και 40,3 στο Μενιδι με 41,7 στη Λαρισα τον Αυγουστο.

Στην τελευταία στηλη είναι ο μεσος ορος της απόλυτα μεγιστης κάθε μήνα και είναι ενας δεικτης που μετρα και η ΕΜΥ στα επισημα στοιχεια και στο βιβλιο κλιματολογικων δεδομενων περιοδου 1955-1997. Είναι δηλαδή για παραδειγμα ο τυπος (38,0+33,8+36,7)/3=36,2 βαθμοι Κελσίου για το σταθμό στο Γκαζι για τον Ιούνιο μήνα.Παρομοια ειναι η διαδικασια παραγωγης και για τους αλλους μήνες και για τους υπολοιπους σταθμούς. Αυτος ο δεικτης είναι πολύ σημαντικος γιατι ειναι οτι πιο ξεκάθαρο υπάρχει για να δείξει την άνεση κάποιου σταθμού να σημειώνει μεγάλες θερμοκρασίες είτε έχουμε έναν δροσερό μήνα είτε έχουμε έναν ζεστό μήνα. Δεν έχει σχέση με μέση μέγιστη θερμοκρασία αλλά ούτε και από τις κατά περιόδους σποραδικές υψηλές τιμές που σημειώνουν μερικοί σταθμοί στην Ελλάδα. Αυτό το αναφέρω γιατι η Λάρισα και στα δεδομένα της ΕΜΥ περιοδου 1955-1997 είναι η πιο εγγυημένη περιοχή για να σημειώσει υψηλά νούμερα  στην Ελλάδα μαζί με τον σταθμό της ΕΜΥ στη Σπάρτη και τον Αλίαρτο που όμως δεν λειτουργούν πια. Αυτος ο δεικτης μας δείχνει ότι τον Ιούνιο κατά μέσο όρο στην Αθήνα σημειώνεται μέγιστη θερμοκρασία 37(37,5oC) βαθμοι περίπου όταν στη Λάρισα σημειώνονται 40(40,1) βαθμοι. Τον Ιούλιο κατά μέσο όρο η θερμοκρασία φτάνει μέγιστη τιμή τους 38 (37,7οC) όταν στη Λάρισα αυτή η τιμή είναι πανω  41 βαθμοι. Τέλος τον Αύγουστο στην Αθήνα φτάνει μέγιστη τιμή κατά μέσο όρο τους 37(37,1οC) βαθμούς όταν στη Λάρισα σημειώνεται 40αρι(39,9oC).
Το Μενιδι σαν πιο θερμομσημειωνει μεγαλυτερες απολυτα μεγιστες θερμοκρασιες αλλα και παλι υπολειπεται 1,5 με 2οC της Λαρισας. Αναλυτικα σημειωνει κατα μεσο ορο 38,5 -39,4 και 37,9οC ανα μηνα οταν στη Λαρισα εχουμε αντιστοιχα 40,1-41,0-39,9οC.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τα στοιχεια αυτά είναι από παρατηρήσεις 8 μόνο χρόνων και δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν σαν κλιματικά μιας και αυτά θα μπορούν να είναι αξιόπιστα μετά το πέρας 30ετιας. Είναι βέβαια μια εικόνα που δεν προκυτε να αλλάξει δραματικά και είναι μια βασική εικόνα των 2 πόλεων το καλοκαίρι που αξίζει της ανάλογης σημασίας. Ακομα και το πιο θερμο σημειο του λεκανοπεδιου(Μ.Σ Μενιδιου) ειναι σημαντικως ψυχροτερο απο την Λαρισα σε ολους τους παραπανω δεικτες.

ΠΗΓΗ: Μηνιαια δελτια Εθνικου Αστεροσκοπειου Αθηνων .

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Vassilis Weatherking- Ερασιτέχνης μετεωρολόγος ,Προγνώστης


Σχόλια