ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Στατιστικά στοιχεία Μετεωρ.Σταθμού ''Meteolarissa''(2006-2012)

Με την συμπλήρωση 7 χρόνων λειτουργίες του μετεωρολογικού σταθμού ''Μeteolarissa'' είναι σκόπιμο να γίνει μια ανάλυση διαφόρων στατιστικών και κλιματολογικών στοιχείων αυτής της περιόδου.

Περίοδος: Ιανουάριος 2006- Οκτώβριος 2012
Σταθμός: Λάρισα, περιοχή ΑΤΑ
Μοντέλο: Davis Pro2 , 24hrs fan aspirated (6153model) ημιεπαγγελματικος σταθμός με μηχανικό αερισμό καθολη τη διάρκεια της μέρας ώστε ο αισθητήρας θερμοκρασίας-υγρασίας να βρίσκεται πάντα με ανανεωμένο αέρα και η μέτρηση να είναι η καλύτερη δυνατή.
Ο σταθμός βρίσκεται σε ταράτσα 2οροφης οικοδομής στη βορινή γωνία 2,2μ πάνω από το δάπεδο της ταράτσας και 6μ από το έδαφος, δηλαδή 8,2μ ψηλότερα από το έδαφος συνολικά.




Ο παρακάτω πίνακας περιέχει ανα μήνα τις απόλυτα μέγιστες και απόλυτα ελάχιστες θερμοκρασίες σε βαθμούς Κελσίου που σημειώθηκαν στο σταθμό κατά την παραπάνω περίοδο μετρήσεων καθώς και το έτος παρατηρησης τους. Συνολικά η πιο ισχυρή ψυχρή εισβολή σημειώθηκε το Δεκέμβριο του 2010 καθώς και η μεγαλύτερη χιονοστρωση με αποτέλεσμα και την απόλυτα ελάχιστη θερμοκρασία της περιόδου 2006-2012 με -8,3 βαθμούς κελσιου.
Για την ιστορία ο μετεωρολογικός σταθμός της ΕΜΥ 3κμ έξω απο την πόλη στο αεροδρόμιο είχε σημειωσει στα 2μ από το έδαφος -12,0 βαθμούς , ο ερασιτεχνικος μου κλωβος στην περιοχη Ν.Σμυρνης στα 2μ σε αγρο σημειωσε -13 βαθμους , ενω ο σταθμος του Αστεροσκοπειου Αθηνων στην περιοχη Νεαπολης στα 3μ μεσα στον αστικο ιστο -8,7 βαθμους κελσιου.
Στον αντιποδα η απολυτα μεγιστη θερμοκρασια της περιοδου αυτης στο σταθμο της ΕΜΥ ηταν 44,8 βαθμοι ενω δεν λειτουργουσε κανενας αλλος σταθμος πλην του ''Metelarissa'' το 2007 που σημειωθηκε η παραπανω θερμοκρασια.




O επομενος πινακας δειχνει τις μεγαλυτερες και μικροτερες μεσες ημερησιες θερμοκρασιες καθως και το ετος παρατηρησης τους. Αυτες παραγονται απο 24 ωριαιαες ημερησιες μετρησεις θερμοκρασιας με τον τυπο Tμεση ημερησια= (Τ1+Τ2+...+Τ24):24
Στην πιο ισχυρή και χιονοβολα ψυχρή εισβολή το 2010  καθώς και στην πιο ισχυρή θερμη εισβολή το 2007 σημειώθηκαν η μικροτερη  και η μεγαλύτερη μεση ημερησια θερμοκρασία με -2,4 βαθμούς Κελσίου και 35,9 βαθμούς Κελσίου.


Οι αντιστοιχες απόλυτα ελάχιστες θερμοκρασίες καθως η ημερομηνια παρατηρησης τους σε αυξουσα σειρα ,σημειωνονται στον παρακατω πινακα.
Η σημαντικοτερη ψυχρη εισβολη της περιοδου με σημαντικη χιονοκαλυψη εδωσε και τη χαμηλοτερη θερμοκρασια με -8,3 βαθμους στις 28/12/2010.




Τελος ενας ακομα πινακας μας δειχνει τις πιο ζεστες νυχτες των καλοκαιριων με την ελαχιστη θερμοκρασια να βρισκεται ακομα και το βραδι σε πολυ υψηλα επιπεδα καθως και την ημερομηνια που σημειωθηκε η θερμοκρασια.
Μια θερμοτατη βραδια του Ιουλιου του 2008 η θερμοκρασια δεν μπορεσε να πεσει κατω απο τους 28,9 βαθμους κελσιου!!! και αυτο ειναι και το ρεκορ μεγαλυτερης ελαχιστης θερμοκρασιας την περιοδο λειτουργιας του σταθμου.


Σχόλια