ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Είδη μετεωρολογικών σταθμών.

Στην παρούσα ανάρτηση θα γίνει διαχωρισμός των διαφόρων ειδών μετεωρολογικών σταθμών που κυκλοφορούν  για επαγγελματική χρήση αλλά και ερασιτεχνική χρήση. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί χωρίζονται σε :

A.Σταθμοί κλασικοί ή αλλιώς Stevenson Screens (Ξύλινοι κλωβοί)
    1) Αεριζόμενοι φυσικά μέσω γρυλλιών (natural ventilated)
    2) Aεριζόμενοι μηχανικά μέσω ανεμιστήρα (fan-aspirated)
   
Κλωβός Stevenson
(Μeteolarissa PWS)
     Οι διάφορες μετεωρολογικές υπηρεσίες του κόσμου χρησιμοποιούν εδω και 100 και πλέον χρόνια τους μετεωρολογικούς κλωβούς(Stevenson screen) , ειδικές κατασκευές από ξύλο και σίδερο μέσα στις οποίες τοποθετούνται τα διάφορα μετεωρολογικά όργανα. Σκοπός των κλωβών αυτών είναι μην επιτρέψουν την βροχή, την δρόσο, την πάχνη και κυρίως την ηλιακή ακτινοβολία να επηρεάσει την μέτρηση από τα όργανα. Δηλαδή επιτρέπουν από ειδικά ανοίγματα να μπαίνει μόνο ο αέρας ώστε να γίνει μέτρηση της πραγματικής θερμοκρασίας υπό σκιά.
     Στους επαγγελματικούς κλωβούς χρησιμοποιούνται διάφορα μονωτικά χρώματα για την σκεπή αλλά και υλικά που μειώνουν ακόμα περισσότερο την ηλιακή ακτινοβολία και την θερμότητα που δημιουργείται την ημέρα απο την ηλιοφάνεια. Έτσι ο φυσικός τρόπος αερίσματος (natural ventilated) και η εξαιρετική μόνωση δίνουν τις επίσημες θερμοκρασίες που καταγράφονται.
     Υπάρχουν βέβαια και κλωβοί ξύλινοι που αερίζονται και με μηχανικό τρόπο υποβοηθητικά κυρίως σε περιοχές άπνοιας , μεγάλης υγρασίας και έντονης ηλιοφάνειας. Η κάθε χώρα επιλέγει τον καλύτερο τύπο κλωβού για τις δικές της ιδιαιτερότητες. Στην Ελλάδα οι κλωβοί προστασίας Stevenson ειναι φυσικά αεριζόμενοι και όλα τα στοιχεία απο το 1955 εως το 2004 συγκεντρώθηκα απο τέτοιους σταθμούς.
     Τα όργανα που χρησιμοποιούνται μέσα στους μετεωρολογικούς κλωβούς είναι αναλογικά με αποτέλεσμα να χρειάζεται συνεχή παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα για να λαμβάνει τις μετρήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας , βροχόπτωσης και βαρομετρικής πίεσης. Η ανάγκη τα τελευταία χρόνια να αυξηθούν οι μετεωρολογικοί σταθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να βελτιωθούν τα παγκόσμια προγνωστικά οδήγησε στην χρησιμοποίηση Αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών.






Kλασικός Stevenson κλωβός αριστερά και
ΑΜΣ Davis Pro2 (24hrs fan-aspirated)δεξια,
(Meteolarissa PWS)
B.Aυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί (AMΣ)
    1) Αεριζόμενοι φυσικά (natural ventilated)
    2) Αεριζόμενοι μηχανικά(fan-aspirated)
     Οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί (ΑΜΣ) είναι ψηφιακοί σταθμοί με τους αισθητήρες θερμοκρασίας-υγρασίας , το βροχόμετρο, το πυρανομετρο (μετρητής ηλιακής ακτινοβολίας) , τον ανεμοδείκτης και το ανεμόμετρο συνδεδεμένα σε έναν κεντρικό εγκέφαλο και μια βαση δεδομένων όπου καταγράφουν συνεχώς χωρίς την παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα τα μετεωρολογικά στοιχεία. Επίσης έχουν την δυνατότητα να αποστέλλουν τα στοιχεία μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας  στα μετεωρολογικά κέντρα. Μπορεί δηλαδή ένας ΑΜΣ να ελέγχεται από μεγάλη απόσταση και έτσι να υπάρχουν στοιχεία συνεχώς όποια στιγμή χρειαστούν. Βέβαια η απόσταση έχει και τα μειονεκτήματα της. Ο μετεωρολόγος δεν έχει επαφή με την περιοχή που έχει εγκατασταθεί ο σταθμός και έτσι δεν γνωρίζει αν έχει γίνει κάποιο λάθος στην εγκατάστασή ή αν πληρούνται πλήρως οι κανόνες του WMO(Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού). Η δυσκολία στην εγκατάσταση ΑΜΣ είναι μεγάλη και αυτό φαίνεται από το χρόνο που τελικά μεσολαβεί ώστε να μπει ένας σταθμός σε πλήρη λειτουργία. Επίσης καθετί που είναι ψηφιακό πρέπει πρώτα να ρυθμιστεί ώστε να συνεχίσει να δίνει στοιχεία της ίδιας ακρίβειας με τον κλασικό ξύλινο κλωβό Stevenson που προϋπήρχε εκεί.
ΑΜΣ Davis Pro2 (24hrs fan-aspirated) Λαρισας
(Ιδιοκτησίας Εθν.Αστεροσκοπείου Αθηνών)
     Η διαδικασία καλιμπραρισματος γίνεται με την κοινή  λειτουργία για κάποιο διάστημα του κλωβού Stevenson με τον ΑΜΣ. Γίνεται μελέτη και εξακρίβωση της απόκλισης που υπάρχει και στην συνέχεια   ρυθμίζεται κατάλληλα ο ΑΜΣ. ΄Υπαρχει και ο τρόπος σύγκρισης μέσω της μέσης μέγιστης και μέσης ελάχιστης μηνιαίας θερμοκρασίας μεταξι 2 σταθμών που έχουν στατιστικά στοιχεία 30ετίας τουλαχιστόν.
    Ένα παράδειγμα για να γίνει αντιληπτό πόσο χρήσιμος είναι αυτός ο τρόπος είναι : Eχουμε 2 σταθμους της Λαρισας και των Σερρων. Και οι 2 λειτούργησαν με κλασικο κλωβό Stevenson για μια 30ετία τουλάχιστον στην ίδια θέση ο καθένας και χωρίς σημαντικές ελλείψεις στοιχείων. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία του καλοκαίριου για την περιοδο (1971-1997) ηταν 32,0 βαθμοι για τη Λάρισα και 31,2 βαθμοι στις Σέρρες. Ο σταθμός στη Λάρισα παραμένει στο ίδιο μέρος  μέχρι σήμερα και είναι και με κλασικό κλωβό Stevenson. Ο σταθμός των Σερρων τα τελευταία χρόνια  αντικαταστάθηκε απο ΑΜΣ στην ιδια θέση. Η λογική λέει οτι οσο και αν έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή ο σταθμός Σερρών δεν μπορεί μέσα σε λίγα χρόνια να έχει γίνει  πιο θερμός απο το σταθμό της Λάρισας. Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία και αυτό είναι σημάδι ότι ο ΑΜΣ τσιμπάει για καποιο λόγο( φυσικά αεριζόμενο κλωβο , ελλειπη ρύθμιση στην αρχή , ελλαττωματικος αισθητηρας).
     Οι ΑΜΣ χρησιμοποιουν άλλες φορές φυσικά αεριζόμενο κλωβό προστασίας και άλλωτε μηχανικά αέριζομενο κλωβό προστασίας. Ο κλωβός αυτος ειναι κατασκευή απο πλαστικά πιατα (πιατοκλωβός) το ενα πανω από το αλλο ετσι κατασκευασμενα ώστε ο αερας να μπαινει φυσικά , ειτε εχουν και ενα ανεμηστηράκι που ανανεώνει τον αέρα μηχανικά. Όσο  καλα και αν  κατασκευάζοντε οι πιατοκλωβοί είναι σαφώς μικρότεροι απο τους ξύλινους κλωβούς Stevenson και ετσι εχουν παντα θετικη απόκλιση(μετρανε λιγο μεγαλυτερες θερμοκρασιες) στη θερμοκρασια. Ειδίκα αν ειναι φυσικα αεριζομενοι η απόκλιση μπορεί να ειναι και 1,5 βαθμός κελσιου σε περιοδους απνοιας και εντονης ηλιοφανειας γι αυτο και τονίστηκε πιο πάνω οτι ειναι απαραίτητες οι ρυθμίσεις. Το μεγάλο πλεονέκτημα των μηχανικά αεριζομένων σταθμών ειναι ότι εξασφαλιζουν σταθερή ροή αέρα ακόμα και σε περιόδους απνοιας σε σύγκριση με τους φυσικά αεριζόμενους που αν υπάρξει άπνοια ο κλωβός θερμαίνεται περισσότερο και σαφώς η μέτρηση δεν είναι η ίδια με την μέτρηση που θα έδινε ένας  κλωβος Stevenson στο ίδιο σημείο μέτρησης. Αυτό παρατηρείται σε χώρες της Βαλκανικής που χρησιμοποιούν φυσικά αεριζομενους ΑΜΣ και οι τιμές τους είναι πολύ υψηλές. Προσωπικά δεν μπορώ να πιστέψω οτι περιοχές στη Βοσνία ,στη Βουλγαρία, στο Μαυροβούνιο εχουν ξαφνικά αποκτησει τόσο θερμό δυναμικό ώστε να είναι θερμότεροι απο Ελληνικούς σταθμούς που συνεχίζουν να έχουν μετρήσεις από κλασικούς Stevenson κλωβούς με υδραργυρικά θερμόμετρα.

Στην Ελλάδα οι μετεωρολογικοί σταθμοί που χρησιμοποιούνται ειναι :

EMY : Χρησιμοποιεί στα αεροδρόμιο κυρίως κλασικούς ξύλινους κλωβούς με υδραργυρικα θερμομετρα και θερμουγρογραφους που ειναι και οι επισημες τιμες των τελευταιων 60 χρονων. Απο το 2004 χρησιμοποιει και Αυτοματους μετεωρολογικους επαγγελματικους σταθμούς, φυσικά αεριζόμενους σε περιοχες που δεν υπαρχουν αεροδρομια. Οι τιμες απο αυτους τους σταθμους ειναι υψηλοτερες κατα τη γνωμη μου μιας και ολοι αυτοι οι αυτοματοι ειναι <<κατα συμπτωση>> οι θερμοτεροι στην Ελλάδα πραγμα που βεβαια δεν ίσχυε για όσα χρόνια οι μετρησεις γινοταν με τους κλασικους ξυλινους κλωβους. Σε συζητηση με επαγγελματια μετεωρολογο ενημερωθηκα οτι γινεται παγκοσμια συζητηση για το αν πρεπει να ειναι μηχανικα αεριζομενοι οι ΑΜΣ ή ειναι καλυτεροι οι φυσικα αεριζομενοι. Οποτε δεν ειναι λαθος οι μετρήσεις είτε ειναι μηχανικα είτε φυσικα αεριζομενοι οι κλωβοι αλλα θα πρεπει να ξεχωριζονται οταν γινεται συγκριση των τιμων τους αφου υπαρχει μια διαφορα στις μετρησεις τους οπως και εχει.

ΕΑΑ: Χρησιμοποιεί αυτόματους επαγγελματικους σταθμούς με φυσικό αερισμό που επίσης πιθανόν να μετράνε λίγο παραπάνω από ότι οι κλασικοί ξύλινοι κλωβοί που χρησιμοποιούνταν πιο παλιά. Το Αστεροσκοπείο έχει σαν επίσημα αναγνωρισμένο σταθμό το σταθμό του Θησείου ενώ οι υπόλοιποι 4 ΑΜΣ (Μέγαρα-Σιβας-Κλοκωτος-Πεντέλη) που έχει σε συνεργασία με άλλους φορείς  δεν είναι . Πρόσφατα από το 2007 και μετα έχει εγκαταστήσει δίκτυο με Αυτόματους σταθμούς -ημιεπαγγελματικους μεν άλλα μηχανικά αεριζόμενους Davis pro2 ,24hrs fan aspirated που δίνουν κατα τη γνωμη μου σαφώς καλύτερες και σωστότερος τιμες αφού έχουν πνοή αέρα κάθε στιγμή και έτσι δεν <<μπουκώνει>> η ζέστη όταν έχει άπνοια και έντονη ηλιοφάνεια.

Ιδιώτες: Έχουν εγκαταστήσει από τελείως αναξιόπιστους φθηνούς σταθμούς χωρίς καμία προστασία απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία και την ηλιοφάνεια σε πολλές περιοχες που οι τιμες τους δεν έχουν καμιά αξία έως βεβαια και ημιεπαγγελματικους σταθμούς Davis pro2 24hrs fan aspirated που δίνουν τιμές πολύ σωστές. Υπάρχουν βεβαια και ιδιόκτητες με μεράκι που μετέτρεψαν ένα σχετικά φθηνό σταθμό (Lacrosse-Oregon-NG) με τις κατάλληλες πατέντες σε σταθμό εφάμιλλο των μηχανικά αεριζομενων Davis. Σε επόμενη ανάρτηση θα δείξω παραδείγματα σταθμών που από μέτριοι έγιναν σχεδόν επαγγελματικοί.

 Οπότε στην παρατήρηση των σταθμών προέχει να βλέπουμε τον τύπο του σταθμού και αν είναι μηχανικά αεριζόμενος και μετά αν είναι επίσημος ή ερασιτεχνικός. Χωρίς να γίνεται διαφήμιση αλλά οι Αυτόματοι σταθμοί Davis είναι ότι καλύτερο υπάρχει σε λογικές τιμες που να μπορεί κάθε καιροφιλος να αγοράσει για να έχει στοιχειώδης σωστές μετρήσεις σε όλες τις μετεωρολογικές παραμέτρους.


new!!!Η δίκη μου προσωπική έρευνα εδώ και 2 χρόνια έχει δείξει ότι αν θελήσουμε να βάλουμε σε μια αύξουσα σειρά τα είδη των σταθμών από αυτους που μετράνε χαμηλότερες θερμοκρασίες προς αυτους που μετράνε υψηλοτερες θα ήταν :
  1. Ξυλινος Κλωβος Stevenson EMY (σταθμός αναφοράς)
  2. Davis AMΣ με 24ωρο μηχανικό αερισμό 0,0 με +0,7 βαθμούς Κελσίου.
  3. DAVIS ΑΜΣ με φυσικό αερισμό -0,2 εως +0,8 βαθμούς Κελσίου.
  4. EMY ΑΜΣ με φυσικό αερισμό +0,1 εως +1,5 βαθμούς Κελσίου.
Ως ιδιόκτητης σταθμού Davis pro2 24hrs fan aspirated radiation shield έχω παρατηρήσει ότι κάποιες από τις ημέρες η θερμοκρασία μέσα στην πόλη της Λάρισας είναι μικρότερη από την επίσημη θερμοκρασία του αεροδρομίου από κλασικό κλωβό Stevenson. Τις περισσότερες όμως όπως είναι λογικό για μια πόλη η θερμοκρασία εντός αυτής είναι υψηλότερη. Το συμπέρασμα μου είναι ότι οριακά οι σταθμοί Davis pro2 24hrs fan aspirated μετράνε λίγα δέκατα (0,2-0,3 βαθμοί) μεγαλύτερες θερμοκρασίες από τους κλασικούς σταθμούς Stevenson της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Οι αυτοματοι σταθμοι με φυσικο αερισμο απο την αλλη πλευρα λογω του πολυ μικρου κλωβου προστασίας θερμαίνονται γρηγοροτερα και σε πιο μεγαλο βαθμο με αποτελεσμα πολλοι τετοιοι σταθμοι να δινουν θερμοκρασίες σημαντικα υψηλοτερες απο διπλανους τους κλασικούς κλωβους της ΕΜΥ ,είτε από ΑΜΣ με μηχανικό αερισμό. Εκτιμω οτι η διάφορα αυτη είναι σημαντικη αλλα οχι σταθερη (συνηθως 0,5 και 1,5 βαθμό Κελσίου εξαρταται απο ηλιοφανεια,απνοια κ.α). Μαλιστα οι ημιεπαγγελματικοι Davis με φυσικό αερισμό μετρανε πολυ πιο κοντα στους κλασικούς κλωβους stevenson EMY παρα οι ακριβοι και επαγγελματικοι ΑΜΣ της ΕΜΥ με φυσικό αερισμό.

Οι παραπανω αποκλισεις στη θερμοκρασια ισχύουν για την καλοκαιρινη περιοδο που η ηλιακη ακτινοβολια ειναι υψηλη , οι ωρες ηλιοφάνειας αρα και θερμανσης ειναι πανω  12ωρες και η συννεφια και τα διάφορα καιρικα φαινομενα αραια εως σπανια. Εννοειτε οτι οσο πιο ανεμωδη ειναι η περιοχη τοσο μικροτερες είναι οι παραπανω αποκλισεις. Το χειμωνα οι διαφορες ειναι μηδαμινες μεταξι ολων των ειδων κλωβων. Ουσιαστικα ειναι ενα 5μηνο απο τα μεσα Απριλη εως τα μεσα Σεπτεμβρη που υπαρχουν αποκλισεις  με το καλοκαιρικο τριμηνο να ειναι σημαντικοτερες.

Στα παραπανω θετουμε σαν μονη και αξιοπιστη μετρηση αυτη του κλασικου ξυλινου κλωβου Stevenson που χρησιμοποηθηκε ετσι και αλλιως για ολα τα μεχρι στιγμης στατιστικα στοιχεια στην Ελλαδα αλλα και σε μεγαλο μερος του κοσμου και θετοντας εκεινου μηδενικη την αποκλιση δινουμε τις θετικες και αρνητικες αποκλισεις των αλλων ειδων κλωβων.

Σχόλια

  1. Αγαπητέ φίλε, γνωρίζω από διάφορα ποστ σου σε forum, ότι έχεις βαθεια γνώση του αντικειμένου. Θα πρέπει να ξέρεις όμως, ότι πολλοί που έχουν διαβάσει όχι μόνο όσα έχεις γράψει, αλλά και πολλά ξένα forum, έχουν εγκαταστήσει σταθμούς που είναι ακριβείς αν και υπάγονται στην κατηγορία που εσύ χαρακτηρίσεις "τελείως αναξιόπιστους φθηνούς σταθμούς που οι τιμες τους δεν εχουν καμιά αξία". Δεν θα διαφωνήσω για τους ημιεπαγγελματικους σταθμούς Davis pro2 24hrs fan aspirated, θα διαφωνήσω για το αν κάνεις διαφήμιση. Όπως και να έχει όμως, σημασία πάνω απ όλα έχει και το μεράκι και η αγάπη για την ερασιτεχνική μετεωρολογία. Με αρκετό διάβασμα και σωτές παρατηρήσεις - συγκρίσεις και κυρίως σωστή τοποθέτηση, εκτιμώ ότι οι όποιες κατασκευαστικές ατέλειες στο "κομάτι" μέτρησης της θερμοκρασίας, ελαχιστοποιούνται, με αποτέλεσμα τις σωστές μετρήσεις και τις ελαχιστότατες αποκλίσεις, ακόμα και με τους γειτονικούς σταθμούς Davis. Μία ακομα προσωπική εκτίμηση. Καλό θα είναι να μην αποθαρύνουμε τους νέους που θέλουν να μπουν στον χώρο. Αντίθετα, θα πρέπει με ποστ όπως τα δικά σου, να μαθαίνουν τα "μυστικά" και να στήνουν πράγματι αξιόπιστους σταθμούς. Και ναι σίγουρα, οι σταθμοί θα πρέπει να αναγράφουν αν έχουν κλωβό προστασίας για τον θερμόμετρο. Αν και όσοι δεν διαθέτουν, ήδη έχουν κριθεί ως αναξιόπιστοι, αφού είναι γνωστοί από τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφουν πάντα σε σύγκριση με γειτονικούς, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελη ηδη εχω κανει διορθωση που πιστευω σε καλυπτει...Ευχαριστω πολυ για το σχολιο

      Διαγραφή
  2. Φυσικά και το είδα Βασίλη και σε ευχαριστώ. Γνωρίζω χρόνια το μεράκι σου και ας μην έχουμε μιλήσει ποτέ στο παρελθόν. Να ξέρεις ότι το έχεις μεταφέρει και σε άλλους. όπως και σε μένα. Γιατί για πραγματικό μεράκι πρόκειται. Ο ένας κερδίζει από τις γνώσεις του άλλου. Και καλό είναι οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν, να έχουν κάποια εφόδια. Και κυρίως να μάθουν να μην παίρνουν έναν σταθμό και απλά να τον στήνουν ακόμα και με λάθος προσανατολισμό. Ή σε κάποια ... γλάστρα μέσα το θερμόμετρο νομίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουν φυσική σκιά. Το όλο θέμα θέλει μελέτη. Ακόμα και η απόσταση από τα διπλανά κτίρια. Ειδικά όμως το θέμα της θερμοκρασίας. Αλλά και της μελέτης του μικροκλίματος της περιοχής. Μόνο έτσι ένας σταθμός θα γίνει αξιόπιστός. Σε ευχαριστούμε για τις γνώσεις που δίνεις. Και μπορεί να είσαι κάπως κυνικός και απόλυτος, αλλά ναι έχεις δίκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω κάποιες σκέψεις μου πάνω στο θέμα της μέτρησης της θερμοκρασίας, αφου διαπιστώνω ότι το "ψάχνεις" αρκετά.
    Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι έχουμε δύο ολόιδιους αισθητήρες θερμοκρασίας(με ανεμιστηράκι και χωρίς)πιστεύω ότι το πλεονέκτημα αυτού με ανεμιστήρα είναι ότι θα ανταποκριθεί γρηγορότερα σε κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας. Άν λοιπόν η μεσημεριανή μέγιστη κρατήσει για λίγα λεπτά, αυτό θα προλάβει να καταγραφεί, σε αντίθεση με το θερμόμετρο χωρίς ανεμιστήρα. Αν όμως κρατήσει πάνω από 20-30 λεπτά θα "προλάβει" να το καταγράψει και αυτός χωρίς ανεμιστήρα ή και ένα κλασικό υδραργυρικό θερμόμετρο που παρουσιάζει φυσιολογική υστέρηση(προστατευμένα πάντα σε κλωβό).
    Το θέμα του "μπουκώματος" στους φυσικά αεριζόμενους μου φαίνεται λίγο περίεργο. Με τις γρίλιες που έχουν, εκτιμώ ότι η θερμοκρασία μέσα ή έξω θα είναι ίδια.
    Πάντως συμφωνώ απόλυτα με το Βασίλη ότι δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε θερμοκασίες από όργανα διαφορετικής τεχνολογίας αλλά και με την άποψη του Βαγγέλη ότι το σημαντικότερο είναι ο προσανατολισμός, η θέση και η απόσταση από κτίρια.
    Δύο θερμόμετρα (ένα στον Αγ. Αχίλλιο και ένα στο Αλκαζάρ) μπορεί να απέχουν 200 μέτρα αλλά να δίνουν 2 ή και 3 βαθμούς διαφορετική θερμοκρασία.
    Συνέχισε να το "ψάχνεις", αλλά σε παρακαλώ χωρίς αφορισμούς.
    Αν ρίξεις μια ματιά στο περιοδικό Μετεωρολογικής Τεχνολογίας (δωρεάν στο http://www.ukipme.com/mag_mti.htm ) θα δείς ότι υπάρχουν δεκάδες μάρκες αξιόπιστων μετεωρολογικών οργάνων, δεν είναι μόνο οι Davis !

    Φιλικά
    meteoman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετεομαν συμφωνω απολυτα μαζι σου. Η διαφωνια στο θεμα θερμοκρασιας δεν ειναι σε σχεση με ντειβις αεριζομενο και κλασικο κλωβο εμυ με γρυλλιες...εκει πανε μαζι και ισως μονο ο ενας μετρα οπως ειπες γρηγοροτερα απο τον αλλο... Το θεμα ειναι με τους νεους αυτοματους της εμυ που τσιμπανε προς τα πανω σιγουρα. Δεν μιλαω για τον αν ειναι σωστη ή λαθος η θερμοκρασια τους. Εννοω οτι και αν ακομα η εμυ τους δεχεται σαν σωστους δεν μπορουμε να συγκρινουμε εναν αεριζομενο ντειβις με εναν αυτοματο της εμυ που γνωμη μου ειναι οτι τσιμπαει σε σχεση με τον ντειβις πανω απο 1.5 βαθμο...
      Εγω βαζω σαν βαση εναν αεριζομενο ντειβις και λεω οτι αυτος μετραει χαμηλοτερα ή ισα με εναν κλασικο κλωβο της εμυ αλλα χαμηλοτερα απο τους αυτοματους μετα το 2005 περιπου που εβαλαν σε διαφορες περιοχες της χωρας. Τα στατιστικα αποδεικνυουν οτι οι περιοχες αυτες δια μαγειας εγιναν οι πιο θερμες στην Ελλαδα!!!!μεσα σε 5-6 χρονια...Νομιζω ειναι τουλαχιστον αστειο το ολο θεμα...Αφορισμοι δεν υπαρχουν πια αφου οι λιγοι τραγικοι εχουν μπει στη θεση τους...

      Διαγραφή
  4. πώς γίνεται το EAA να χρησιμοποιεί τα ίδια μοντέλα Davis με κάποιους ιδιώτες και να λες τους ιδιωτικούς ημιεπαγγελματικούς και του ΕΑΑ επαγγελματικούς;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστω για την ερωτηση...Το αστεροσκοπειο χρησιμοποιει Davis σταθμους που ειναι ημιεπαγγελματικοι σε πολλες περιοχες...Εχει ομως και 4-5 αυτοματους με φυσικο αερισμο που ειναι σε συνεργασια με αλλους φορεις ειτε ειναι δικης τους ιδιοκτησιας και χαρακτηριζονται επαγγελματικοι...Δεν εχουν σχεση με τους Davis κοστιζουν πολυ αλλα προσωπικα οπως εχω πει παμπολες φορες θεωρω την θερμοκρασια απο τους Davis σαν την πιο σωστη μεταξυ ολων των ειδων μετεωρολογικων σταθμων...Νομιζω τωρα εγινα κατανοητος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητε φίλε,
    Ειμαι εντελως νέος στο χόμπυ της Μετεωρολογίας και σκεφτομαι να προμηθευτώ τον Σταθμό http://www.ambientweather.com/amws1000wifi.html
    για τον οποιο εχω διαβασει σε πολλά ξένα εντυπα και forum του χώρου κολακευτικότατα σχόλια.
    Γνωρίνοντας την τεράστια εμπειρία που διαθέτεις, θα ηθελα την γνώμη σου για το συγκεκριμένο μοντέλο.

    Με εκτίμηση
    Νικόλας Ζερβουδάκης
    nizer@otenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπερα Νικολα. Δεν τον εχω στα υπ οψην αυτο το σταθμο αλλα απο το σαιτ που διαβασα μερικα πραγματα βλεπω οτι ειναι για πολυ αρχαριους και για μετριες μετρησεις ειδικα θερμοκρασιας. Προφανως θα τσιμπα πανω απο 1 βαθμο ισως και 2-3οC σε μερες με απνοια και εντονη ηλιακη ακτινοβολια. Επισης δεν συνοδευεται απο σοφτγουερ ωστε να κατεβαζεις τα δεδομενα σε εναν Η/Υ και να εχεις τα αρχειακια σου. Αν τον θελεις για να εχεις καποιες μετρησεις ειναι καλος για τα λεφτα του. Αν τον θελεις για να δινεις μετρησεις σε σαιτ και για να ειναι αρκετα-πολυ σωστες δεν θα σου τον προτεινα. Μονο με davis σταθμο μπορεις να εισαι μακρια απο σοβαρα προβληματα σε θεμα συντηρησης και να μπορει να σταθει και σε σαιτ σταθμων. Βεβαια να μου πεις ειναι ακριβοι οι davis αλλα οτι δινεις παιρνεις ειναι το σλογκαν μου σε θεματα σταθμων.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου