ΧΡΗΣΙΜΑ LINK ΝΕΟΥ SITE WEATHERGROUP.GR (ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ)

Στατιστική ανάλυση θερμοκρασιακών δεικτών για το καλοκαίρι 2011


Στατιστική ανάλυση μερικών θερμοκρασιακών δεικτών για το καλοκαίρι 2011 σε επιλεγμένους σταθμούς της Ελλάδας.

     Στην ανάλυση αυτή συμπεριλαμβάνονται 83 μετεωρολογικοί σταθμοί από το δίκτυο του Αστεροσκοπείου Αθηνών καθώς και μερικοί άλλοι αξιόπιστοι ιδιωτικοί που κατά την κρίση μου έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Οι σταθμοί όλοι είναι της φίρμας DAVIS με αεριζόμενο κλωβό προστασίας του αισθητήρα θερμοκρασίας και μέγιστη απόκλιση θερμοκρασίας +-0.3 βαθμοί κελσίου, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.
     H έρευνα έχει σκοπό το θερμικό δυναμικό συγκεκριμένων περιοχών που από το παρελθόν έχουμε στοιχειά που συνηγορούν σε αυτό οπότε δεν ενδιαφέρει η χρήση όσο το δυνατόν περισσοτέρων σταθμών αλλά η εύρεση των θερμότερων μετά  από ενδελεχή ψάξιμο. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι σταθμοί για τους οποιούς βρέθηκαν ολοκληρωμένα στοιχειά όλου του τριμήνου μιας και υπάρχουν κάθε χρόνο μερικοί που ξεκινούν την λειτουργιά τους ενδιάμεσα στην περίοδο μελέτης.
Σε κάθε κατάταξη περιέχονται μόνο οι σταθμοί που έχουν αριθμητική τιμή άνω του μηδενός σε διαφορές μεταβλητές ενώ στη κατάταξη της μέσης μέγιστης τρίμηνης θερμοκρασίας αναφέρονται για συντομία μόνο οι περιοχές άνω των 32,5 βαθμών κελσίου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
     Η πρώτη κατάταξη είναι αυτή των ημερών όλου του τριμήνου Ιουνίου-Αυγουστου που παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες άνω των 36,5 βαθμών κελσίου. Οι στήλες αντιπροσωπεύουν κατά σειρά τον ιδιοκτήτη του σταθμού, η πόλη , οι μέρες άνω των 36.5 των Ιούνιο, όμοια τον Ιούλιο, όμοια τον Αύγουστο και στην τελευταία στήλη οι συνολικές μέρες του τριμήνου.
     Παρατηρούμε ότι στις  κλασικές στη ζέστη περιοχές παρατηρηθήκαν και οι περισσότερες μέρες άνω των 36,5 βαθμών κελσίου. Οι σταθμοί της Σπάρτης  και της Γαβαλους σημείωσαν 23 και 22 ημέρες αντίστοιχα όλο το καλοκαίρι ενώ από κοντά και το Κρανίδι Αργολίδας με 19 ημέρες. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Λάρισα και η Δροσιά Πάτρας με 15 ημέρες θερμές.


     Αναλυτικά τον Ιούνιο μόνο σε  9 σταθμούς σημειώθηκαν μέρες άνω των 36,5 βαθμών. Όλες αυτές οι περιοχές είχαν από 1 θερμή ημέρα τον Ιούνιο.
Τον Ιούλιο οι περισσότερες περιοχές σημείωσαν 36,5+ βαθμούς κελσίου με περισσότερες θερμές μέρες να παρατηρούνται σε Σπάρτη (14ημερες), Κρανίδι Αργολίδας (13ημερες) και Λάρισα (12ημερες).
     Τέλος τον Αύγουστο με ισχυρό μελτέμι οι περιοχές με τις περισσότερες θερμές ημέρες ήταν στη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα Γαβαλου και Ζίτσα Ιωαννίνων (11ημερες) και Σπάρτη ,Δροσιά Πάτρας και Υψηλα Αλώνια Αιγίου (9ημερες).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Η επόμενη κατάταξη είναι αυτή με τις πόλεις που σημείωσαν 40 βαθμούς και πάνω. Ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στη Λάρισα σημείωσε 40+ βαθμούς  2 ημέρες το φετινό καλοκαίρι ενώ σε άλλους  9 σταθμούς παρατηρήθηκε 1ημερα με 40+ βαθμούς κελσίου.


     Αναλυτικά τον Ιούνιο δεν παρατηρήθηκε η τιμή των 40 βαθμών σε κανένα σταθμό της χώρας.
Τον Ιούλιο παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες 40+ βαθμών κελσίου με την Λάρισα(σταθμός Αστεροσκοπείου) να έχει 2 ημέρες καύσωνα ενώ άλλοι 7 σταθμοί σημείωσαν 1 ημέρα με 40+ βαθμούς κελσίου. Τον Αύγουστο η Δυτική χωρά δέχτηκε συνεχείς θερμές περιόδους με αποτέλεσμα οι σταθμοί της Ζίτσας και Ηγουμενίτσας να σημειώσουν από 1 ημέρα καύσωνα. Κανένας άλλος σταθμός δεν σημείωσε 40+ βαθμούς κελσίου αυτό το μηνά.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Τρίτη κατάταξη των μετεωρολογικών σταθμών είναι και αυτή με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες ανά μηνά και στην τελευταία στήλη την απόλυτα μεγίστη κάθε σταθμού όλο το καλοκαίρι.
Τον Ιούνιο ο υδράργυρος έφτασε μέχρι τους 38,0 στα Φαλάσαρνα Χανίων, τους 37,6 στο Ηράκλειο και τους 37,3 στο σταθμό της Λάρισας.
     Τον Ιούλιο ο υδράργυρος ανέβηκε σε επίπεδα καύσωνα με αποτέλεσμα στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας να σημειωθούν 42.3 βαθμοί κελσίου ,στο Θεολόγο Φθιώτιδας 41.8 βαθμοί και στη Λάρισα 41.6. Ακολούθησαν ο σταθμός Λάρισας στην περιοχή ΑΤΑ με 40.9 , η Λιβαδειά με 40.6 , η Τανάγρα με 40.4 , η Χαλκίδα στην περιοχή ΔΕΥΑΧ με 40.3 βαθμούς και η Σπάρτη με 40.2.  Αυτοί είναι και όλοι οι σταθμοί που σημείωσαν άνω των 40 βαθμών αυτό τον μηνά.
      Τον Αύγουστο είχαμε πολλά θερμά επεισόδια στη Δυτική κυρίως Ελλάδα ενώ στην Ανατολική επικράτησε μελτέμι ισχυρό κατά περιόδους. Αποτέλεσμα ήταν να σημειωθούν 40.2 βαθμοί στην Ηγουμενίτσα και 40.1 στη Ζίτσα Ιωαννίνων στα 740μετρα υψόμετρο. Ακολούθησαν η Αμαλιάδα με 39.8 και το Βαρθολομιό Ηλείας με 39.7 ενώ η Σπάρτη με 39.3 συμπληρώνουν τους σταθμούς που σημείωσαν άνω των 39 βαθμών.

 Συνολικά για το καλοκαίρι το Top 5 των θερμότερων περιοχών ηταν το Λευκοχωρι Φθιώτιδας με 42.3 βαθμούς ακολουθούμενο από το σταθμό του Θεολόγου Φθιώτιδας με 41.8 βαθμούς ,τον σταθμό της Λάρισας με 41.6 , τον 2ο σταθμό στη Λάρισα στην περιοχή ΑΤΑ με 40.9 βαθμούς και το σταθμό της Λιβαδειάς με 40.6 βαθμούς κελσίου. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-


    
      Η τελευταία κατάταξη είναι αυτή των μέσων μεγίστων ανά μηνά αλλά και ολόκληρο το θερινό τρίμηνο. Τον Ιούνιο η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας σημείωσε μέση μεγίστη 31.5 βαθμούς κελσίου ενώ στη δεύτερη θέση ο σταθμός της Λάρισας με 31.4 βαθμούς ενώ το Κρανίδι Αργολίδας και ο 2ος σταθμός της Λάρισας στην περιοχή ΑΤΑ  πολύ κοντά με 31.3 βαθμούς κελσίου και οι δυο. Η Σπάρτη και το Δίον Πιερίας με 30.9 βαθμούς συμπληρώνουν τις θερμότερες 6 περιοχές της χώρας.
     Τον Ιούλιο σημειώθηκαν πολύ μεγάλες μέσες μέγιστες με τη Σπάρτη και τη Λάρισα να εκτοξεύονται στους 36.0 βαθμούς ενώ στον 2ο σταθμό της Λάρισα στην περιοχή ΑΤΑ να φτάνει τους 35.7 βαθμούς. Το Κρανίδι Αργολίδας , η Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας ,το Λευκοχωρι Φθιώτιδας και η Τανάγρα Βοιωτίας σημείωσαν αντίστοιχα 35.4-35.2-35.1 και 35.0 βαθμούς κελσίου μέση μεγίστη θερμοκρασία και κλείνουν την ομάδα των σταθμών που παίρνουν το μετάλλιο καυσωνοπολεων.
     Τον Αύγουστο οι θερμές εισβολές στα δυτικά δίνουν την παρακάτω εικόνα. Η Ζίτσα Ιωαννίνων στα 740μ είχε μέση μεγίστη του μηνά τους 35.9 βαθμούς κελσίου ,με τη Σπάρτη και τη Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας να έχουν 35.7 έκαστος. Το Αγρίνιο και το Κρανίδι Αργολίδας ακολούθουν με 34.8 και 34.7 ενώ οι Μοίρες Ηρακλείου έδωσαν 34.6 βαθμούς κελσίου μέση μέγιστη.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------
  

      Συνολικά το τρίμηνου Ιουνίου-Αυγουστου 2011 οι σταθμοί με την υψηλότερη μέση θερμοκρασία ήταν η Σπάρτη με 34.2 βαθμούς και η Γαβαλου Αιτωλοακαρνανίας με 34.1 βαθμούς . Ακολούθως η Λάρισα και το Κρανίδι Αργολίδας με 33.8 και οι δυο και ο 2ος σταθμός της Λάρισας στην περιοχή ΑΤΑ με 33.6 βαθμούς κελσίου.
     Συμπερασματικά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το καλοκαίρι 2011 ήταν ένα καλοκαίρι με πολλές  καιρικές εναλλαγές με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να σημειώσουν διαφορές πρωτιές ανάλογα τον τύπο καιρού και το μηνά. Έτσι δεν έχουμε μονόπλευρο συμπέρασμα για ποιες περιοχές ήταν οι πιο ζεστές το καλοκαιριού αφού σε κάθε είδους κατάταξη είχαμε και διαφορετικούς σταθμούς στις πρώτες θέσεις. 
     Αν θα μπορούσαμε να δώσουμε μια συνολικά εικόνα θα τόνιζαμε:
1)Τα δυο σαρανταριά της Ηγουμενίτσας και της Ζίτσας τον Αύγουστο.
2)Το συμπέρασμα ότι οι νομοί Φθιώτιδας-Βοιωτίας-Αργολιδας –Λακωνίας-Aιτωλοακαρνανίας και Λάρισας είναι οι πιο ζεστοί και αυτό το καλοκαίρι και επιβεβαιώνουν τον  τίτλο των εξαιρετικών καυσωνοπολεων της Ελλάδας.
3)Ο σταθμός της Λάρισας σημείωσε για 2η συνεχή χρόνια λειτουργίας του τις περισσότερες ημέρες άνω των 40 βαθμών με 2 ημέρες φέτος ενώ και πέρυσι είχε 6ημερες και ήταν πρώτος στη σχετική κατάταξη.
4)Ο σταθμός της Σπάρτης είναι συνολικά ο θερμότερος για το καλοκαίρι σε μέση μέγιστη θερμοκρασία και μαζί με την Λάρισα και τη Γαβαλού βρίσκονται για 2η συνεχή χρόνια στις τρεις πρώτες θέσεις στη συγκεκριμένη κατάταξη με διαφορετική θέση όμως.



Στατιστική ανάλυση μερικών θερμοκρασιακών δεικτών για το καλοκαίρι 2011 σε επιλεγμένους σταθμούς της Αττικής.

     Η Αττική συμμετέχει στην ερευνά με 13 σταθμούς  DAVIS του Αστεροσκοπείου Αθηνών αλλά και μερικών ιδιωτικών. Υπάρχει αρκετά καλη κάλυψη σε σταθμούς οπότε επιχείρησα να δώσω μια εικόνα .Από αυτούς ο σταθμός Μενιδίου(12ος στους 83 σταθμούς ) είναι αυτός με τη μεγαλύτερη μέση μέγιστη θερμοκρασία όλου του τρίμηνου με 32.8 βαθμούς ακολουθούμενης από τον Ασπρόπυργο(15ος στη σχετική λίστα) με 32.7 ενώ στο πολεοδομικό συγκρότημα βρίσκουμε το Ψυχικό(24ος στη σχετική λίστα) με 32.5 βαθμούς.
     Στην κατάταξη των απόλυτα μέγιστων ο σταθμός που σημείωσε τη απόλυτα μέγιστη του καλοκαιριού ήταν η Καντζα(29ος στη σχετική λίστα) με μόλις 38.7 βαθμούς ενώ στο πολεοδομικό συγκρότημα είχαμε ακόμα μικρότερες θερμοκρασίες με τις Αχαρναί(42ος στη σχετική λίστα) να σημειώνουν 38.1 βαθμούς, το Μενίδι(50ος στη σχετική λίστα) 37.6 και το Ψυχικό(61ος στη σχετική λίστα) 37.2.
     Στις ημέρες με πάνω από 36.5 βαθμούς  έχουμε το Μενίδι(29ος στη σχετική λίστα) με μόνο 5 ημέρες τις Αχαρναί(38ος στη σχετική λίστα) με 4 ημέρες και το Ψυχικό(39ος στη σχετική λίστα) με 4 ημέρες. 
     Τέλος δεν σημειώθηκε θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών σε κανένα σταθμό της Αττικής. Είναι γεγονός δηλαδή ότι η Αθήνα δεν βρίσκεται στις πιο ζεστές περιοχές στους θερμοκρασιακούς δείκτες που αναλύθηκαν πιο πάνω και αυτό μπορεί να φανεί από τις παρενθέσεις που αναφέρω σε πια θέση βρίσκεται ο κάθε σταθμός σε σχέση με το σύνολο των 83 σταθμών. Βέβαια λόγω μεγέθους και μεγάλης θερμονησίδας οι νυχτερινές θερμοκρασίες είναι από τις υψηλότερες στην Ελλάδα (αλλά αυτο δεν αναλύεται στην παρούσα εργασία) οπότε στην μέση θερμοκρασία είναι σαφώς στις θερμότερες περιοχές της χώρας.



     Eυχαριστίες στο Αστεροσκοπείο Αθηνών αλλά και στους ιδιοκτήτες των ερασιτεχνικών μετεωρολογικών σταθμών για την πληθώρα των στοιχείων που παρέχουν δωρεάν και  συνέλεξα και επεξεργάστηκα στην παρούσα μελέτη.

Σχόλια